Tie nechýbali na "kniežacej hostine", ktorú prichystali v Budimíre pre knieža Františka II. Rákociho, vyslancov francúzskeho či poľského kráľa či tureckého sultána Ahmeda. Sobotňajšiu burzu starožitností nazvali orgnizátori z košickej agentúry LinArt a spoločnosti Via Cassa: Tajomné vône starých kuchýň.
"Už tradične každý september venujeme burzu pivu alebo gastronómii," povedal nám organizátor podujatia Karol Linhart, ktorý ešte pred hostinou vyzval ľudí, aby si dátum na hodinkách nastavili na rok 1706. Vtedy totiž po prvý raz zavítal do mesta František II. Rákoci. "Tento rok je venovaný storočnici prepochovania ostatkov kniežaťa v košickom dóme, preto sme dnešok venovali jemu. Získali sme jedálne lístky a receptúry jedál, ktoé sa vtedy na tomto území podávali. Základom bola divina. Väčšinou všetko jedli s chlebom, zemiaky ešte nepoznali."
Kým sme pátrali po historickom menu, pri stoloch sa odohrávali panské lukulské hody. "Preč, chamraď," odháňal Košičanov prizvaných na hostinu jeden z pobočníkov Rákociho, kým ten si utieral zamastené fúzy do obrusu.
A na čom si zvykli v stredoveku tí solventnejší pochutnávať? Boli to do paštéty ukryté ľadvinové pečienky upečené v ceste, podávané s koňakovou omáčkou. Pikantné zemplínske diviačie ragú, podávané v okrúhlom chlebe. Špikované muštové pečené s domácou tarhoňou a malým okrúhlym chlebíkom. Nesmela chýbať Beatrix - obľúbená réteš (štrúdľa), tvarohová s kôprom. K tomu ete čerstvé ovocie, vínovica, pivo a tokajské víno.
Podľa K. Linharta menu podávajú ešte aj dnes v maďarskom Sárospataku. V rytierskej sále ho servírujú čašníci odetí v dobových kostýmoch. Základné menu však stojí od 250 000 forintov vyššie.
Autor: sam
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári