klasické slovenské jedlo. V rôznych častiach Spiša majú naň rôzne receptúry. Smerom k Šarišu prevládajú dediny, kde varia výlučne sladké pirohy plnené lekvárom či tvarohom, ktoré posypávajú sladkou strúhankou. Naopak pri srdci Spiša domorodci varievajú výlučne pirohy na slano plnené bryndzou alebo aj skromnejšie iba zemiakmi s pažítkou či kôprom. Dúbravčania sú asi výnimkou. V miestnych domácnostiach varievajú pirohy obidvomi spôsobmi. Pre deti sladké, pre mužov slané. Svedectvom toho je súťaž vo varení a jedení pirohov, ktorú zorganizovali v tejto dedine. Varili sa tu pirohy so všakovakými tajomnými plnkami.
Domáce gazdiné nám dokonca prezradili recept na naozaj hospodárnu polievku. Voda, v ktorej sa varili pirohy, sa nechá na trikrát zovrieť. Zavaria sa v nej aj zbytky cesta, niekto ich volá uchá. Dochutí sa octom a mliekom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári