organizovalo už deviaty raz. "Boli tlaky, aby sa oslavy robili v Banskej Bystrici. Nakoniec sme presadili Bardejov. Je tu však veľký problém získať sponzorov," uviedol jeden z bardejovských organizátorov Štefan Susenko.
Oslavy sa konali v istú augustovú sobotu na Radničnom námestí a trvali do neskorej noci. V bohatom programe vystúpil Peter Ondria, alias slovenský Luis Armstrong, tiež hudobné skupiny Nič nové z Previdze, Aya zo Žiliny, ale aj domáce kapela Daisy a Doliňáci. Na Radničnom námestí boli aj rôzne atrakcie pre deti. Pod postaveným stanom zase varili dobroty členovia Gourment klubu. Títo spolu so Zväzom hotelov a a reštaurácii Slovenska a Združením cestového ruchu Horného Šariša boli totiž organizátormi osláv sv. Vavrinca. Konali sa aj súťaže. Napríklad v jedení knedlíkov s jahodami. Knedlíky navarili kuchári z Gourment klubu. Súťažiaci mali limit tri minúty a na 22 knedlíkov. Zapíjať ich mohli čokoládou. Medzi súťažiacimi bola aj dievčina Dominika Kopčáková. V silnej mužskej zostave sa jej síce veľmi nedarilo, ale dôležitejšie než zvíťaziť je zúčastniť sa.
Predsedom prestížneho klubu kuchárov a cukrárov Gourment klubu je Jaroslav Ertl (na snímke pri obsluhe). Tento tridsaťštyriročný Martinčan pôsobí v Bratislave. Pracuje ako obchodný kuchár, čo znamená, že sa venuje distribúcii potravín istej zahraničnej firmy do hotelov na Slovensku a v Čechách. Gourment klub funguje šiesty rok. "Členom nášho klubu sa môže stať každý, kto nás svojou prácou presvedčí," uviedol a dodal, že skoro všetci pracujú vo veľkých medzinárodných hoteloch.
Povinnosťou členov je prispieť na činnosť Gourment klubu nejakou tou korunou. Tiež si zarábajú na rôznych akciách. "To preto, aby sme sa mohli vzdelávať. Naši členovia chodia tiež na rôzne stáže do zahraničia. Ja sám som naposledy absolvoval stáž v Singapúre," povedal Ertl. Zároveň dodal, že u nich v klube neplatí heslo, že dobrý kuchár nepustí recept: "Práve naopak, keď niekto z nás dostane zaujímavý recept odovzdá ho kolegom. Týka sa to aj nových potravín a nových druhov technológií."
Jaroslav Ertl ako kuchár získaval skúsenosti všelikade vo svete. Spomenul napríklad Obecný dom v Prahe, čo je vychýrenou francúzskou reštauráciou: "V tom čase sa v Obecnom dome zastavil aj princ Eduard z Anglicka. Bolo to keď v Mariánskych Lázňach sa otváralo golfové ihrisko. Pri tej večeri som asistoval. Tiež som pracoval v pražskej reštaurácii Ryby a rybný trh, ktorá je preslávená prípravou čerstvých rýb. Majú tam nádherné veľké akvária. Je to však reštaurácia, kde dvaja ľudia na jednej večeri minú najmenej 5 tisíc korún." Tiež uviedol, že jeden člen ich klubu varil pre Vanessu Mae, iný zase pre exprezidenta Rudolfa Schustera. Na otázku, či má nejaký tajný sen pre niekoho konkrétneho variť, podotkol že on je skromný človek: "Mojim jediným snom je, že keď pre niekoho uvarím, aby zostali prázdne taniere."
Na otázku, prečo sa rozhodol byť kuchárom, keď donedávna to bolo podradné remeslo, Ertl uviedol: "Na Slovensku áno. Ale ja mám veľa známych, ktorí majú vysoké školy a sú kuchármi. Vo Francúzsku si kuchárov vážia, tiež v Anglicku, Dánsku a vo Švajčiarsku." Zároveň však podotkol, že jeho pôvodným zámerom bolo stať sa lekárom: "Ale nemal som dobré výsledky v škole. Tak som vyštudoval odbor kuchár čašník. A zistil som, že to remeslo ma baví. Tak ho robím poctivo." Čo sa týka učenia sa za kuchára, zdôraznil že najprv sa treba naučiť dobre a rýchlo krájať: "Ja som sa to učil osem rokov. Potom som si povedal, že sa musím pohnúť ďalej a odišiel som do zahraničia. Tam som stretol človeka ktorý bol smetiarom a stal sa z neho generálny riaditeľ. Osobne však nemám ambície byť riaditeľom nejakého hotela. Chcem zostať vo svojej profesii a chcem byť v nej dobrý." Tiež sme chceli zistiť, či sa mu treba ešte veľa učiť. "Určite, hlavne reči. Lebo kuchár, ktorý neovláda reči je stratený." Napokon sme sa predsedu Gourment klubu opýtali čo rád varí. Zasmial sa a povedal: "Nerád varím ryby. Lebo keď majú byť chutné, musia byť čerstvé. Ale ináč varím rád všetko."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári