varešky" v súťaži vo varení leča. Netradičnú akciu tretíkrát pripravilo mesto ako atrakciu jarmoku. Kým si návštevníci vyberali tovar v množstve stánkov, pod deviatimi atypickými sa zvŕtali kuchári.
Akcia, nazvaná Lečofest, pribudla v meste ako druhá po súťaži vo varení halászlé. Práve koncom leta totiž vrcholí sezóna paradajok a papriky. Úloha bola jednoduchá - navariť ho čo najlepšie a muselo ho byť dosť pre degustačnú komisiu, na pohostenie priateľov, rodiny či okoloidúcich, ktorým zavoňalo. Na varenie mali hodinu, prípravu mohli začať o hodinu skôr. Prechádzka okolo kotlíkov dala za pravde tvrdeniu, že čo kuchár, to iná chuť. Niektoré tímy doň pridali klobásu, iné slaninku, smotanu, vajíčka...
Päťčlennej porote šéfovala poslankyňa Ľubica Rošková, ktorej kontroval primátor mesta Svajlava na Ukrajine Ivan Ivanovič Revtij. Obaja sa zhodli, že objektívne zhodnotiť deväť druhov leča vôbec nebolo jednoduché. „Hodnotili sme nielen chuť, ale aj vôňu, vzhľad a spôsob servírovania," vysvetlila poslankyňa. Obe osobnosti si v dobrom ťažkali aj na pohostinnosť Použanov - každému jedlu totiž predchádzal pohárik kvalitnej domácej alebo aperitívu...
Ako prví napokon skončili Čičarovčania, ktorí sa preslávili aj v súťažiach vo varení halászlé. Jedna z kuchárok Györgyi Kondorová prezradila, že suroviny pochádzajú zo záhrad členov, ktorí vraj vlani začínali s druhým miestom. Tajomstvo víťazného leča je však inde: „V dobrej nálade a spolupráci."
Viac o recepte na dobré lečo prezradila šéfka druhého družstva - domova dôchodcov Súcit Adela Ištenešová, ktorá mala na súťaži premiéru. „Do základu ide slanina, zmiešavam domácu aj kúpenú a veľa cibule, tá je dôležitá. Chuť dodáva aj použitie viacerých druhov papriky, sladkej aj štipľavej, hrubostennej aj tenkostennej a rôznych farieb. To isté platí pri paradajkách, tých je v kotlíku tiež viac druhov," usmieva sa. Samotné varenie nemá presiahnuť hodinu, odporúča časté miešanie a na záver kyslú smotanu. Do kotlíka ide aj soľ, štipka vegety a korenie - aké, to je vraj tajomstvo.
Tretí skončili mestskí koordinátori. Štvrtú a piatu priečku si vyslúžili Stredná poľnohospodárska škola a družstvo firmy Mibyt. Kým študenti si v stánku nadekorovali izbu ľudových tradícií a pri kotlíku sa zvŕtali vo vyšívaných zásterách, „mibyťáci" pútali zásterami s veľkou paradajkou.... Tím Materskej školy na 6. mieste popridával aj iné druhy zeleniny - kukuricu, fazuľku či koreňovú zeleninu. Družstvo CVČ zase lečo obohatilo o klobásku a smotanu, zmiešanú so soľou a sladkou paprikou. Mimoriadnu cenu si odniesol tím poisťovne Apollo, ktorý ako jediný pridal na záver vajíčka...
Tradícia kuchárskych súťaží zaujala aj primátora Svaljavy - u nich sú vraj jarmoky, dni mesta a oslavy spojené so spevom a tancom. Pochváliť by sa vraj ale mali čím. „U nás je miestnou špecialitou bános, čo je kukuričná kaša so smotanou. Ľudia do nej doma popridávajú aj kadejaké koreniny, výsledok je zaujímavý. S ostrým korením sa jej hovorí ukrajinská Viagra," prezradil s tým, že súťaž v jej varení by nemusela byť márna...
Kto sa už poriadne najedol, mohol sa ísť pokochať výstavou zeleniny v sále magistrátu - jednotlivé exponáty na stoloch vytvárali celky zo zeleniny. Návštevníci mohli vidieť rôzne dekorácie, ale aj postavičky, predmety či zvieratká z plodov zeme...
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári