cechoví majstri. S menšími obmenami sa podľa tohto receptu vyrábajú párky, ktoré sú kráľmi medzi párkami dodnes. Tak ako aj dnes, aj v minulosti ich vyvážali zo Spiša labužníkom do zahraničia. Kým dnes sú na to špeciálne chladiarenské autá, v minulosti mäsiari nasekali ľad v Hornáde a až do leta ho skladovali v pivniciach. Spišské párky sa potom bez akejkoľvek ujmy dostali až do maďarských domácností.
Dnes vyrábajú spišské párky podľa originálnej receptúry len v spoločnosti MäsoSpiš. Denne ich tu vyrobia jednu tonu, čo je 8-tisíc párov. Ročne to predstavuje dva milióny párov párkov. Ako pre KORZÁR uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Marian Užák, so spišskými párkami sa v Bruseli uchádzajú o zápis do zoznamu tradičných slovenských výrobkov. Figuruje tu už napríklad žinčica či bryndza.
A čím sú spišské párky jedinečné? Vyrábajú sa iba z bravčového mäsa, hovädziny je tam minimum. Obalom je baranie črevo, spišský párok v umelom obale by vraj bolo poriadne barbarstvo. Aj vďaka priepustnému obalu je spišský párok krehký, šťavnatý a po vychladnutí sa nesmie zvraštiť. Kým iné párky vyrábajú strojovo, v prípade tých spišských ide o vysoký podiel ručnej práce, ako dokumentujú aj tieto fotografie.
Autor: KAR
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári