Vymýšľajú z toho, čo ponúka ich chladnička
Pre trénera košických vzpieračov Štefana Korpu kuchyňa rozhodne nie je zakázanou komnatou. Naopak, s manželkou sú v nej celkom dobre zohratí. "Stále čosi vymýšľame, z toho, čo práve ponúkne naša chladnička. Ani pre mňa nie je problém sa s tým pohrať." K vareniu sa dostal niekedy na výške. "Aj keď som nebol internátnik a stravoval som sa doma. Varenie však bolo doménou mamy. No keď to zostalo na mne, v pohode som to zvládol." Väčšinou varí z hlavy, iba občas, pri zložitejšom recepte, siahne po kuchárskej knihe. "Napríklad pri hubách. Nebudem predsa vymýšľať čo je už vymyslené."
Korpovci sa snažia stravovať striedmo. "Podľa sezóny, prevláda najmä zelenina a biele mäso. Kedysi to bolo aj čosi nezdravšie. S obľubou som chodieval na tatársky biftek s hriankami. Ale dnes ho v našich reštauráciách nájdete zriedka, tak si ho dám občas v Maďarsku, kde nie je zakázaný."
I keď Š. Korpa pri svojich cestách na športové podujatia okoštoval na rôznych kontinentoch všeličo, úplne by mu vraj stačila kuchyňa domáca, slovenská. "Dobré jedlá však ponúka aj maďarská. Milujem napríklad také halászlé, ich pikantné jedlá, ktoré vás vyštípu do červena. Aby organizmus trocha priučili, že nie je také jednoduché po svete chodiť. Chutí mi aj francúzska kuchyňa, ale k tej sa človek dostane zriedka. Ochutnal som aj austrálsku, ale tá mi pripadala takmer ako európska. Asi sa tam snažili prispôsobiť európskym výpravám."
Rýchla sila
Suroviny: 200 g morčacích pŕs, 100 g bravčového stehna, cibuľa, kečup, 200 g zeleninovej zmesi (česrstvá alebo mrazená), soľ, biele korenie, vegeta, steakové korenie, sójová omáčka. Príprava: mäso nakrájame na rezančeky, napácujeme v oleji, sójovej omáčke a steakovom korení a na pol hodinku až hodinku vložíme do chladničky. Medzitým si pripravíme zeleninu, môžeme ju povariť alebo orestovať, na spenenú cibuľku dáme mäso a dokoreníme. Keď je mäso polomäkké, pridáme zeleninovú zmes a kečup a všetko podusíme. Je to hotové veľmi rýchlo, preto sa to volá rýchla sila. Môžeme k nej podávať ryžu alebo tmavé pečivo a čerstvý zeleninový šalát, ja mám najradšej uhorkovo-paradajkový.
Dobrú chuť!
mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári