Lievance s "perfektnou panvicou" varil dve hodiny
Väčšina mužov ženám pri sporáku nezavadzia. Výnimkou nie je ani advokát JUDr. Ivan Vanko. Kedysi, keď ho okolnosti donútili, varil častejšie. Teraz je iba sviatočným kuchárom, ktorý síce varí rád, no iba vtedy, keď má čas. Keď ho nemá, tak aspoň kibicuje manželke. "Variť som sa neučil. Od malička som sa rád pohyboval pri mame v kuchyni, kde som pozoroval a ochutnával, čo varila alebo piekla. Tak som sa naučil, ktoré suroviny sa k sebe hodia a ktoré sa vylučujú." Rád varí polievky, no najradšej špeciality z rôznych druhov mäsa. "Vtedy môžem popustiť uzdu fantázii a improvizácii. Nikdy som nevaril a ani som sa nepokúšal variť prívarky a omáčky. Mojou špecialitou je kurča na cesnaku, pre jeho neopakovateľnú chuť a jednoduchú prípravu."
Hoci JUDr. Vanko nemá rád, keď je v dreze neumytý riad, s kúpou umývačky už roky nesúhlasí. Obrátilo a to však proti nemu. Umývanie mu prischlo aj s poznámkou rodiny: veď si povedal, že ty budeš umývačka riadu... Vážnejšie "havárie" sa mu v kuchyni vyhýbajú. Problémy narobila iba tzv. perfektná panvica na lievance a palacinky, ktorú kúpil na základe masívnej televíznej reklamy. "Keď som chcel predviesť, aká je to výborná vec, pripravil som cesto podľa návodu, dal ho do zatváracej panvice a čakal kedy stuhne. Keď som predpokladal, že je potrebné panvicu na sporáku otočiť na druhú stranu, z boku vytieklo nedopečené cesto, ktoré sa pripieklo. V perfektnej panvici som robil lievance takmer dve hodiny a rodina na každý hotový výrobok netrpezlivo čakala. Dodnes mi pripomínajú, kedy budem na nej zase robiť..."
Kurča na cesnaku
Suroviny: väčšie kurča, asi 2 hlávky cesnaku, 0,2 l oleja. Postup: kurča rozštvrtíme na kúsky (stehná na polovicu, prsia na štvrťky, radšej bez kože). Do kompótovej misky nakrájame cesnak na menšie kúsky vo veľkosti arašidov. Kúsky kurčaťa rozložíme do pekáča, polejeme olejom a povrch posypeme cesnakom. Nesolíme! Pečieme v rozohriatej trúbe ako klasické kurča spočiatku na 180 °C, potom znížime na 160 °C, kým kurča nemá zlatistú farbu a cesnak sa nespáli. Recept je zaujímavý tým, že kurča má neopakovateľnú chuť a nemáte pocit, že nebola použitá soľ. Ako prílohu odporúčam zemiakovú kašu s kompótom alebo kyslými uhorkami.
Dobrú chuť!
rob
Autor: Fraška okolo Škody Felície
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári