okolo šporáka. Rád sa púšťam do diviny, pečeného mäsa, jahňacieho mäsa, rád pripravujem steaky varím kapustnicu a podobne." Všetko sú to typické chlapské jedlá a po chlapoch často ostáva po varení v kuchyni doslova spúšť a drez plný špinavého riadu... "Ja medzi takýchto kuchárov nepatrím. Po mne v kuchyni ani nevidíte, že som vôbec niečo varil..."
P. Dvorský varí vtedy, keď má na to chuť a nikdy nie iba pre seba. "Najradšej sa do kuchtenia púšťam vtedy, keď varím pre návštevu. Najväčším komplimentom potom pre mňa je, keď vidím, že hosťom chutí a keď sa za jedlom len tak zapráši. Ako napríklad nedávno, keď som k sebe do košického bytu pozval kolegov z divadla a pripravil pre nich zemiakové placky. Všetci si pochvaľovali, že boli výborné. Lenže keď som ich pripravoval, tak som chcel mať misku s cestom po ruke, takže som si ju dal blízko panvice. Zrazu som si všimol, že je tej miske akosi teplo a že sa skrúca... Miska padla za obeť, no to, že sa začala topiť, nemalo vplyv na kvalitu placiek," dodal P. Dvorský s úsmevom.
Guláš z diviny
Potrebujeme: 500 g diviny, 250 g cibule, veľký strúčik cesnaku, čierne korenie, rasca, vegety, soľ, lyžička majoránu, štipka oregana, štipka muškátového orecha, bobkový list, štipka kari korenia, štipľavá paprika, mletá červená paprika, olej, bravčová masť, 2 l vývar z kostí, kg zemiakov, 0,2 l leča. Postup: Pokrájanú cibuľu na masti a oleji upražíme do mäkka, pridáme na kocky pokrájané mäso a dusíme. Pred udusením pridáme červenú papriku, trošku čierneho korenia a rasce a miešame do rozpustenia papriky. Potom zalejeme vývarom alebo teplou vodou. Necháme variť za stáleho miešania a pridáme na drobno posekané zemiaky (asi 300 gramov), rozmixované lečo na zahustenie gulášu a bobkový list. Keď sa mäso dovára a zemiaky sú rozvarené, pridáme ďalšie pokrájané zemiaky ako súčasť gulášu, vegetu, rozomletý cesnak, rascu, čierne korenie, bobkový list, štipľavú papriku a necháme na miernom ohni variť. Keď je mäso mäkké, dochutíme korením, pridáme soľ, majorán, muškátový orech a oregano. Podľa možnosti môžeme dochutiť borievkami, bielym korením, zázvorom a červeným vínom. Dochutený guláš necháme chvíľu povariť na miernom ohni.
Dobrú chuť!
kid
Autor: Rád sa motá okolo šporáka
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári