Korzár logo Korzár Košice

Tip na recept od operného speváka Petra Dvorského

Šéf košickej opery a tenor Peter Dvorský je aj svojimi kulinárskymi schopnosťami. Netvrdí však o sebe, že je kuchár. "Ja sa len jednoducho rád motám

okolo šporáka. Rád sa púšťam do diviny, pečeného mäsa, jahňacieho mäsa, rád pripravujem steaky varím kapustnicu a podobne." Všetko sú to typické chlapské jedlá a po chlapoch často ostáva po varení v kuchyni doslova spúšť a drez plný špinavého riadu... "Ja medzi takýchto kuchárov nepatrím. Po mne v kuchyni ani nevidíte, že som vôbec niečo varil..."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

P. Dvorský varí vtedy, keď má na to chuť a nikdy nie iba pre seba. "Najradšej sa do kuchtenia púšťam vtedy, keď varím pre návštevu. Najväčším komplimentom potom pre mňa je, keď vidím, že hosťom chutí a keď sa za jedlom len tak zapráši. Ako napríklad nedávno, keď som k sebe do košického bytu pozval kolegov z divadla a pripravil pre nich zemiakové placky. Všetci si pochvaľovali, že boli výborné. Lenže keď som ich pripravoval, tak som chcel mať misku s cestom po ruke, takže som si ju dal blízko panvice. Zrazu som si všimol, že je tej miske akosi teplo a že sa skrúca... Miska padla za obeť, no to, že sa začala topiť, nemalo vplyv na kvalitu placiek," dodal P. Dvorský s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu

Guláš z diviny

Potrebujeme: 500 g diviny, 250 g cibule, veľký strúčik cesnaku, čierne korenie, rasca, vegety, soľ, lyžička majoránu, štipka oregana, štipka muškátového orecha, bobkový list, štipka kari korenia, štipľavá paprika, mletá červená paprika, olej, bravčová masť, 2 l vývar z kostí, kg zemiakov, 0,2 l leča. Postup: Pokrájanú cibuľu na masti a oleji upražíme do mäkka, pridáme na kocky pokrájané mäso a dusíme. Pred udusením pridáme červenú papriku, trošku čierneho korenia a rasce a miešame do rozpustenia papriky. Potom zalejeme vývarom alebo teplou vodou. Necháme variť za stáleho miešania a pridáme na drobno posekané zemiaky (asi 300 gramov), rozmixované lečo na zahustenie gulášu a bobkový list. Keď sa mäso dovára a zemiaky sú rozvarené, pridáme ďalšie pokrájané zemiaky ako súčasť gulášu, vegetu, rozomletý cesnak, rascu, čierne korenie, bobkový list, štipľavú papriku a necháme na miernom ohni variť. Keď je mäso mäkké, dochutíme korením, pridáme soľ, majorán, muškátový orech a oregano. Podľa možnosti môžeme dochutiť borievkami, bielym korením, zázvorom a červeným vínom. Dochutený guláš necháme chvíľu povariť na miernom ohni.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť!

kid

Autor: Rád sa motá okolo šporáka

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  4. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  5. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  6. Na Marka oharka do jarka
  7. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 082
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 817
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 9 046
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 372
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 908
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 194
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 835
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 456
  1. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  2. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  3. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  4. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  5. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  6. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  7. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  8. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 766
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 331
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 887
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 681
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 707
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 515
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 596
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  7. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  2. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  3. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  4. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  5. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  6. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  7. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  8. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 766
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 331
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 887
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 681
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 707
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 515
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 596
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  7. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu