Korzár logo Korzár Košice
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Kornélia Betáková obľubuje maďarskú a provensálsku kuchyňu

Manžela si získala hovädzími rezňamiHovorkyňa FN L. Pasteura v Košiciach Kornélia Betáková varí rada. Najmä pre svojich blízkych a priateľov. Svoje

Manžela si získala hovädzími rezňami

Hovorkyňa FN L. Pasteura v Košiciach Kornélia Betáková varí rada. Najmä pre svojich blízkych a priateľov. Svoje kuchárske umenie hodnotí ako rutinné, pretože varí často. Ako väčšina žien aj ona kulinársky grif zdedila. "V kuchyni mojej starej mamy, aj mamy sa výborne varilo, preto sa nedalo nenaučiť," vraví.

Keďže vie ukuchtiť všetko, nerobí jej problém uvariť si vždy to, na čo má práve chuť. A na čo chuť nemá, to sa na domácom stole neocitne. "Demikát a mačanku som ochutnala raz a myslím, že si s touto skúsenosťou vystačím." Najradšej má maďarskú kuchyňu na ktorej vyrastala a provensálske jedlá. Tie si z času na čas vychutná i v originálnom, provensálskom prostredí. Tam chutia najlepšie.

Skryť Vypnúť reklamu

V kuchyni má rada taký "domácky neporiadok", ktorý k tejto miestnosti patrí. "Myslím si, že kuchyňa má slúžiť mne a nie naopak. Necítim sa dobre

v sterilných kuchyniach." Na výlučne zdravé jedlá si nepotrpí. "Občas ich pripravujem. Senzor v mojom organizme si ich jednoducho niekedy vyžiada. V mojej pomyselnej špajze nesmú chýbať syry a môjmu gazdinkovskému egu robí dobre vedomie, že vždy mám v boxe kus diviny, králika, alebo lososa, po ktorých môžem siahnuť."

Pri spomínaní na príhody súvisiace s varením si spomína na manžela. "Z humoristicko - autorskej dielne môjho manžela vyšlo, že som si ho získala hovädzími rezňami servírovanými s hráškovou ryžou, hranolkami a marinovanými dubákmi."

Losos na whiskovej omáčke

Skryť Vypnúť reklamu

Suroviny pre 4 osoby: 4 podkovičky lososa, 150 g masla, biele korenie, soľ, viazanička petržlenovej vňate, olej, 4 strúčiky cesnaku, 200 g majonézy, 100 g kyslej smotany, 5 cl whisky, kečup, 4 plátky citróna. Postup: Podkovičky lososa osolíme, prudko (chvíľu) opečieme na

oleji. Maslom vytrieme pekáč, na ktorý uložíme podkovičky. Maslo vymiešame s prelisovaným cesnakom, posekanou petržlenovou vňaťou, soľou a bielym korením. Bylinkové maslo rozdelíme na podkovičky lososa a dáme ich na 20 minút zapiecť prikryté alobalom. Majonézu s kečupom, soľou, bielym korením, kyslou smotanou a whisky dokonale premiešame. Lososa podávame s opekanými zemiakmi, plátkom citróna a whiskovou omáčkou.

Dobrú chuť!

boa

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 747
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 979
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 282
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 930
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 699
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 448
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 233
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 609
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 496
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 573
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pritlačená župa odkryla odmeny. Priemerne 1 037 eur na úradníka

Otázky nestačili, zabral až slobodný prístup k informáciám.

Košický župan Rastislav Trnka.
POZNÁMKA

Prešľap župy s odmenami je nepochopiteľný

Odpoveď kraja bola všetko iné, len nie priesvitná a zrejmá.

Úrad Košického samosprávneho kraja.
Marián Pouchan oceňuje pomoc starostky Malej Lodiny Adriány Fečkovej.
Nástroj na plašenie kormoránov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prokuratúra chystá oslabenie boja s extrémizmom, ktorý chcela vláda ako prioritu

Samostatné oddelenie špeciálnej prokuratúry má dnes päť ľudí.

Milan Mazurek v budove Najvyššieho súdu (vpravo).
Dobré ráno

Dobré ráno: Obvinili Fica, Kotlebu aj Mazureka. Teraz im hrozí zánik

Pripravuje sa reorganizácia prokuratúry.

Komentár Zuzany Kepplovej

Žilinka vykročil ľavou

Rozpustenie Honzovho úradu sa nezdá ako dobrý začiatok perestrojky na prokuratúre.

Zuzana Kepplová.
Do skúmavky treba pľuť minútu, aby bolo dosť slín na test. Netreba robiť výtery z nosa a hrdla.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop