Korzár logo Korzár Košice

Kornélia Betáková obľubuje maďarskú a provensálsku kuchyňu

Manžela si získala hovädzími rezňamiHovorkyňa FN L. Pasteura v Košiciach Kornélia Betáková varí rada. Najmä pre svojich blízkych a priateľov. Svoje

Manžela si získala hovädzími rezňami

Hovorkyňa FN L. Pasteura v Košiciach Kornélia Betáková varí rada. Najmä pre svojich blízkych a priateľov. Svoje kuchárske umenie hodnotí ako rutinné, pretože varí často. Ako väčšina žien aj ona kulinársky grif zdedila. "V kuchyni mojej starej mamy, aj mamy sa výborne varilo, preto sa nedalo nenaučiť," vraví.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže vie ukuchtiť všetko, nerobí jej problém uvariť si vždy to, na čo má práve chuť. A na čo chuť nemá, to sa na domácom stole neocitne. "Demikát a mačanku som ochutnala raz a myslím, že si s touto skúsenosťou vystačím." Najradšej má maďarskú kuchyňu na ktorej vyrastala a provensálske jedlá. Tie si z času na čas vychutná i v originálnom, provensálskom prostredí. Tam chutia najlepšie.

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni má rada taký "domácky neporiadok", ktorý k tejto miestnosti patrí. "Myslím si, že kuchyňa má slúžiť mne a nie naopak. Necítim sa dobre

v sterilných kuchyniach." Na výlučne zdravé jedlá si nepotrpí. "Občas ich pripravujem. Senzor v mojom organizme si ich jednoducho niekedy vyžiada. V mojej pomyselnej špajze nesmú chýbať syry a môjmu gazdinkovskému egu robí dobre vedomie, že vždy mám v boxe kus diviny, králika, alebo lososa, po ktorých môžem siahnuť."

Pri spomínaní na príhody súvisiace s varením si spomína na manžela. "Z humoristicko - autorskej dielne môjho manžela vyšlo, že som si ho získala hovädzími rezňami servírovanými s hráškovou ryžou, hranolkami a marinovanými dubákmi."

Losos na whiskovej omáčke

SkryťVypnúť reklamu

Suroviny pre 4 osoby: 4 podkovičky lososa, 150 g masla, biele korenie, soľ, viazanička petržlenovej vňate, olej, 4 strúčiky cesnaku, 200 g majonézy, 100 g kyslej smotany, 5 cl whisky, kečup, 4 plátky citróna. Postup: Podkovičky lososa osolíme, prudko (chvíľu) opečieme na

oleji. Maslom vytrieme pekáč, na ktorý uložíme podkovičky. Maslo vymiešame s prelisovaným cesnakom, posekanou petržlenovou vňaťou, soľou a bielym korením. Bylinkové maslo rozdelíme na podkovičky lososa a dáme ich na 20 minút zapiecť prikryté alobalom. Majonézu s kečupom, soľou, bielym korením, kyslou smotanou a whisky dokonale premiešame. Lososa podávame s opekanými zemiakmi, plátkom citróna a whiskovou omáčkou.

Dobrú chuť!

boa

Autor: Nové výstavy v STM

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 608
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 673
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 306
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 018
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 4 550
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 826
  7. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 2 617
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 319
  1. Anton Lisinovič: Recenzia: Setkání se smrtí (kniha)
  2. Martin Eštočák: Zdražie parkovanie v Prešove o 100 %? Návrh, ktorý zatiaľ neprešiel, no občania by mali byť v strehu
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Vladimír Bojničan: Dodatok 2. Ku blogu - Dnes je to už jasné: dogmatické konzervy a klerikáli sa rozhodli rozbiť západnú civilizáciu
  5. Lukáš Čelinák: Regulácia cien potravín: Nástroj k ožobračeniu tých najchudobnejších?
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť...
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak
  8. Samuel Ivančák: Anton "Toník" Jaro: Keď k tomu pristupuješ srdcom, tak to nemôže byť zlé
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 104 806
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 64 306
  3. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 47 851
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 502
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 966
  6. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 844
  7. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 14 709
  8. Rado Surovka: Raši dostal padáka 13 566
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Lisinovič: Recenzia: Setkání se smrtí (kniha)
  2. Martin Eštočák: Zdražie parkovanie v Prešove o 100 %? Návrh, ktorý zatiaľ neprešiel, no občania by mali byť v strehu
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Vladimír Bojničan: Dodatok 2. Ku blogu - Dnes je to už jasné: dogmatické konzervy a klerikáli sa rozhodli rozbiť západnú civilizáciu
  5. Lukáš Čelinák: Regulácia cien potravín: Nástroj k ožobračeniu tých najchudobnejších?
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť...
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak
  8. Samuel Ivančák: Anton "Toník" Jaro: Keď k tomu pristupuješ srdcom, tak to nemôže byť zlé
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 104 806
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 64 306
  3. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 47 851
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 502
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 966
  6. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 844
  7. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 14 709
  8. Rado Surovka: Raši dostal padáka 13 566
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu