Manžela si získala hovädzími rezňami
Hovorkyňa FN L. Pasteura v Košiciach Kornélia Betáková varí rada. Najmä pre svojich blízkych a priateľov. Svoje kuchárske umenie hodnotí ako rutinné, pretože varí často. Ako väčšina žien aj ona kulinársky grif zdedila. "V kuchyni mojej starej mamy, aj mamy sa výborne varilo, preto sa nedalo nenaučiť," vraví.
Keďže vie ukuchtiť všetko, nerobí jej problém uvariť si vždy to, na čo má práve chuť. A na čo chuť nemá, to sa na domácom stole neocitne. "Demikát a mačanku som ochutnala raz a myslím, že si s touto skúsenosťou vystačím." Najradšej má maďarskú kuchyňu na ktorej vyrastala a provensálske jedlá. Tie si z času na čas vychutná i v originálnom, provensálskom prostredí. Tam chutia najlepšie.
V kuchyni má rada taký "domácky neporiadok", ktorý k tejto miestnosti patrí. "Myslím si, že kuchyňa má slúžiť mne a nie naopak. Necítim sa dobre
v sterilných kuchyniach." Na výlučne zdravé jedlá si nepotrpí. "Občas ich pripravujem. Senzor v mojom organizme si ich jednoducho niekedy vyžiada. V mojej pomyselnej špajze nesmú chýbať syry a môjmu gazdinkovskému egu robí dobre vedomie, že vždy mám v boxe kus diviny, králika, alebo lososa, po ktorých môžem siahnuť."
Pri spomínaní na príhody súvisiace s varením si spomína na manžela. "Z humoristicko - autorskej dielne môjho manžela vyšlo, že som si ho získala hovädzími rezňami servírovanými s hráškovou ryžou, hranolkami a marinovanými dubákmi."
Losos na whiskovej omáčke
Suroviny pre 4 osoby: 4 podkovičky lososa, 150 g masla, biele korenie, soľ, viazanička petržlenovej vňate, olej, 4 strúčiky cesnaku, 200 g majonézy, 100 g kyslej smotany, 5 cl whisky, kečup, 4 plátky citróna. Postup: Podkovičky lososa osolíme, prudko (chvíľu) opečieme na
oleji. Maslom vytrieme pekáč, na ktorý uložíme podkovičky. Maslo vymiešame s prelisovaným cesnakom, posekanou petržlenovou vňaťou, soľou a bielym korením. Bylinkové maslo rozdelíme na podkovičky lososa a dáme ich na 20 minút zapiecť prikryté alobalom. Majonézu s kečupom, soľou, bielym korením, kyslou smotanou a whisky dokonale premiešame. Lososa podávame s opekanými zemiakmi, plátkom citróna a whiskovou omáčkou.
Dobrú chuť!
boa
Autor: Nové výstavy v STM
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári