zdravotnícky preukaz, dokazujúci, že je zdravotne spôsobilá narábať s potravinami, osvedčenie o odbornej spôsobilosti na túto činnosť jej však chýba. Väčšina brigádnikov v stravovacích zariadeniach pravdepodobne ani netuší, že ho potrebuje...
"Od začiatku júna je v platnosti legislatíva, podľa ktorej všetci zamestnanci vykonávajúci epidemiologicky závažnú činnosť musia dokladovať svoju odbornú spôsobilosť buď príslušným vzdelaním alebo platným osvedčením. Týka sa to všetkých prevádzok zabezpečujúcich spoločné stravovanie, reštaurácií, pizzerií či stánkov s rýchlym občerstvením, cukrárenskými výrobkami a zmrzlinou," vysvetľuje vedúca odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach MUDr. Margita Kaplanová.
Akceptovateľným vzdelaním pre takúto činnosť sú zdravotnícke a veterinárne i všetky potravinárske smery absolvované na vysokých a stredných školách a odborných učilištiach. Kto ho nemá, nemal by v podobných prevádzkach pracovať ani brigádnicky. "Donedávna boli sezónni brigádnici výnimkou a odbornú spôsobilosť na epidemiologicky závažnú činnosť preukazovať nemuseli. Už niekoľko týždňov však platí nové nariadenie vlády, podľa ktorého musia mať aj oni potrebné odborné vzdelanie, alebo aspoň osvedčenie o odbornej spôsobilosti. To vydáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva na základe žiadosti po úspešne vykonanej skúške. Pri nej sa overuje ovládanie predpisov na manipuláciu s poživatinami a na predchádzanie prenosným ochoreniam," dozvedáme sa.
Takýchto osvedčení vydá Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach ročne asi sedemsto. Koľko brigádnikov ho však vlastní, si MUDr. Kaplanová netrúfa odhadnúť. "Nová legislatíva platí iba krátko a je ťažké odhadnúť, koľko brigádnikov a majiteľov prevádzok o nej vôbec vie. No zodpovednosť vždy nesie prevádzkovateľ zariadenia, ktorý by mal zamestnávať iba ľudí s potrebným vzdelaním alebo osvedčením. Ak pri našich kontrolách zistíme v tomto nejaké nedostatky, budeme to riešiť ako priestupok voči zamestnancom a uložíme sankciu prevádzkovateľom," konštatuje vedúca odboru hygieny výživy.
Za vykonávanie činnosti súvisiacej so stravovaním bez príslušnej odbornej spôsobilosti hrozí zamestnancom a brigádnikom pokuta tisíc až päťdesiattisíc korún. Prevádzkovateľ zariadenia zamestnávajúci takýchto ľudí môže byť sankcionovaný až do výšky pol milóna korún. Osvedčenie o odbornej spôsobilosti nepotrebujú iba žiaci v rámci prípravy na povolanie v potravinárskom odbore ako napríklad kuchár-čašník alebo cukrár-pekár. U tých právny predpis osvedčenie nevyžaduje a preukazujú iba svoju zdravotnú spôsobilosť zdravotným preukazom.
"Osvedčenie o odbornej spôsobilosti nepotrebujú len brigádnici v potravinárskej činnosti, ale aj zamestnanci pri práci v úpravňach vody, výrobe kozmetických výrobkov a zariadeniach, pri ktorých dochádza ku kontaktu ľudským telom, ako sú kozmetické, kadernícke, masážne a iné salóny," poznamenáva Margita Kaplanová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári