Navarí si guláš a je ho celý týždeň
Známy košický výtvarník a osvetový pracovaník Andy Gore varí pravidelne len raz do roka. "Vždy na Vianoce pripravujem od rána čínu podľa vlastného receptu. Na večeru síce v tento sviatočný deň máme klasické vianočné dobroty, no okolo obeda sme už aj tak všetci hladní a vtedy si dáme to, čo od rána navarím," prezradil A. Gore. "Je to jediný deň, kedy mám dosť času variť, pretože mne varenie trvá veľmi dlho. Takže keď na Štedrý deň ráno vstanem, kým sa pozbieha k nám celá rodina, tak si pomaličky varím. Ja totiž na každú ingredienciu potrebujem zvlášť tanier aj hrniec, takže všetko, čo máme v kuchyni, mi je málo a aj samotná kuchyňa je pre mňa malá... Na druhej strane - všetko, čo pri varení použijem, po sebe aj pekne umyjem."
A. Gore je nútený variť si aj v lete, pretože vtedy jeho manželka chodieva na chalupu a jeho necháva samého v meste... "Aby som neumrel od hladu, tak si navarím veľa gulášu, ktorý robím naozaj dobrý, alebo plný hrniec fazuľovej polievky s údeným kolenom a potom to celý týždeň jem. Dá sa povedať, že viem navariť všetko, len na to nemám čas a ani sa mi nechce. Jediné, do čoho sa nepúšťam, je pečenie a varenie cestovín, lebo tie mi nechutia..."
Ako každý kuchár, aj A. Gore má na svojom konte nejakú tu kuchynskú ´nehodu´. "Som vášnivý hubár a takmer vždy sa mi stane, že keď potom pre priateľov chystám hubovú praženicu či polievku, tak to presolím... Inak však robím také nakladané huby, že moji známi sa z nich oblizujú až za ušami," dodal A. Gore.
Guláš z kuriatok
Potrebujeme: 500 g čerstvých kuriatok, 60 g cibule, 100 g údenej slaniny, 500 g hovädzieho mäsa na guláš, soľ, mleté čierne korenie, hovädzí vývar, worcesterovú omáčku, 20 g petržlenovej vňate. Postup: Očistené kuriatka dobre umyjeme, necháme odkvapkať. Cibuľu očistíme a nadrobno posekáme. Údenú slaninu pokrájame na kocky a opražíme spolu s cibuľou do zlatista na panvici. Mäso pokrájame na kocky, opražíme na rozpálenom tuku zo všetkých strán. Pridáme kuriatka, osolíme, okoreníme, zalejeme horúcim vývarom a udusíme do mäkka. Pred dokončením dochutíme worcestrovou omáčkou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi a čerstvým zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!
kid
Autor: Baran
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári