dnes od vodnopólového reprezentanta Karola Bača
V kuchyni vykonáva iba najzákladnejšie úkony
Kto pozná slovenského vodnopólového reprezentanta a momentálne legionára v susednom Maďarsku Karola Bača aj mimo bazéna, vie, že na ňom niet ani zbytočného deka navyše. Pritom je vraj neskutočný jedák. "Je pravda, že nemám veľa kíl, a naozaj zjem neúrekom. Chutí mi všetko, až na halušky s tvarohom. S iným nemám problém, preto ani neviem povedať, ktoré je moje najobľúbenejšie jedlo."
V Španielsku si zvykol aj na ryby, ktoré predtým doma veľmi nemusel. "Ani teraz ich doma nejedávam, lebo neznášam šprtať sa v kostiach. V Španielsku som sa ich naučil konzumovať, lebo vždy sú pripravené bez kostí: kalamáre, treska, losos, chobotničky. Veľmi rád som mal tradičnú paellu s morskými príšerkami. Najlepšia je vraj z Valencie, ale mne chutila každá."
Kým bol na Pyrenejskom polostrove sám, vychutnával si návštevu miestnych reštauračných zariadení, blahodárnu zmenu v jeho stravovacích návykoch však znamenal príchod manželky Lucky. "Priniesla so sebou aj čosi z našej domácej kuchyne. Častejšie sme potom jedávali už doma. Tak sme aspoň videli čo sme jedli, z čoho sme si to pripravili. Obaja máme sklon, trošku si pri tom aj zaexperimentovať. Pravda, väčšinou to nechávam na manželku, a mojou úlohou v kuchyni je vykonávať iba tie najzákladnejšie úkony. Asi by nebol dobrý nápad zveriť mi niečo zložitejšie. No čosi sa na mňa nalepilo a nepatrím k chlapom, ktorý si nevedia uvariť ani čaj. Dokážem pripraviť rybu, ba aj mäso, ale z 90 percent je to kuracina. Na iné si ešte netrúfam."
Krabie tyčinky s kari korením
Suroviny: pol kila mrazených krabých tyčiniek, maslo na popraženie, cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, sladká červená paprika, drvená rasca, sójová omáčka, kari korenie. Postup: na masle popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme krabie tyčinky, posolíme, okoreníme, pridáme červenú papriku a rascu. Všetko premiešame a chvíľu povaríme. Pridáme sójovú omáčku a na záver kari korenie. Ešte to podlejeme prevarenou vodou a povaríme, ani nie 5 minút, lebo tyčinky sú veľmi jemné. Môžeme ich podávať s ryžou, alebo ich pridáme do studeného zeleninového šalátu.
Dobrú chuť!
mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári