Košice - Seňa. Seňania totiž oslavovali 757. výročie prvej písomnej zmienky o obci.
"Gombóce sú slivkové knedle v maďarčine, no na východe čo dedina, to iný spôsob prípravy i podávania. V súťaži nešlo o to navariť porciu v stanovenej hmotnosti a zjesť čo najrýchlejšie, nám ide o kvalitu a hlavne o spropagovanie tohto tradičného dedinského jedla medzi mladou generáciou," povedal starosta Sene Miroslav Bačenko.
Štyri súťažné družstvá, domáce zo Sene, z Trstenej pri Hornáde, Vyšnej Myšle a Košickej Polianky priamo pred divákmi pripravovali cesto, lepili a varili gombóce v kotlíkoch vonku na ohni a potom ich servírovali návštevníkom. Všetko si museli priniesť, dostali len drevo.
"To varenie je najhoršie, voda nie a nie zovrieť. Organizátori nám dali drevo, na ktorom ešte včera vtáčky čvirikali," sťažovala sa s úsmevom jedna zo súťažiacich. Diváci mohli obdivovať fortieľ žien, odetých v rázovitých krojoch typických pre obec, ktorú zastupovali.
Keďže čerstvé slivky o tomto čase ešte nie sú, súťažiaci používali nakladané slivky z vlastnej minuloročnej produkcie, ale gombóce možno plniť aj lekvárom, jahodami, odkôstkovanými čerešňami, marhuľami, broskyňami (maďarské družstvo ich vlani plnilo mäsom), posýpať sa dajú sucho opraženou strúhankou, mletou škoricou s vanilkovým cukrom, makom či čokoládovým grankom a ozdobiť šľahačkou, bylinkami ako mäta alebo ovocím.
Keďže porote zloženej zo starostu a poslancov obecného zastupiteľstva chutili gombóce všetkých družstiev tak dobre, že sa nevedeli zhodnúť na víťazovi, ocenili všetky 4 tímy.
Súčasťou podujatia bol aj jarmok s ukážkami a výrobkami ľudových remesiel. Pre deti organizátori prichystali zábavné súťaže a rôzne atrakcie. Podujatie spestrili košickí parašutisti svojím vzduchoplaveckým umením. O dobrú náladu sa starala dychová hudba z Trstenej pri Hornáde s vynikajúcimi spevákmi.
Autor: jav
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári