Priateľ ju občas vytlačí z kuchyne...
"Varím tak často, ako mi to dovolí čas a priateľ. Ten sa totiž veľmi rád zhostí úlohy šéfkuchára a ja som následne vytlačená z kuchyne do úlohy pozorovateľa," prezradila nám redaktorka večerného spravodajstva Televízie Markíza Mária Adamová. "Variť ma naučila mamka, ale odkedy som viac v Bratislave než v Košiciach, recepty ´ťahám´ cez telefón aj od sestry. Veľa jedál, najmä cestoviny na rôzne spôsoby, som sa naučila variť sama taktikou omyl - úspech."
Mária má v domácej knižnici zdedenú "kuchárku" z polovice 70. rokov a občas si prečíta nejaký recept v časopise. Občas ju inšpirujú známi, ktorí pred ňou vychvália nejakú gurmánsku lahôdku tak, že neodolá, nakúpi suroviny a varí podľa ich receptov. "V potravinovej skrinke mám stále niekoľko druhov cestovín, aby boli vždy poruke a v chladničke mi nechýba parmezán. Milujem cestoviny na rôzne spôsoby, je to rýchle a chutné jedlo. Všetci, ktorí ma poznajú, vedia, že neodolám klasickej ´babičkinej´ kuchyni. Teda múčnym jedlám, ako sú halušky, buchty, pirohy, placky a koláče z kysnutého cesta." Čo nikdy nevarí, sú prívarky a vyhýba sa aj morským príšerkám.
Na nejakú väčšiu katastrofu pri práci s vareškou Mária ešte iba "čaká". Požiarnikov volať nemusela, nič jej neexplodovalo, ba ani zhorený hrniec nemusela vyhodiť. "Neviem, či je to šikovnosťou, lebo až takú prax nemám, ale zatiaľ k žiadnej nepredvídanej situácii u mňa v kuchyni nedošlo. Občas sa mi stane, že do koláčov nedám kypriaci prášok či presolím omáčky alebo mi niečo prihorí. Ale to je v podstate všetko."
Zapečené cestoviny s paradajkovou omáčkou
Uvaríme 1 balík penne /cestoviny/, 250 g bravčového mletého mäsa /kto má rád mäso, môže aj viac/ posolíme, okoreníme čiernym korením, červenou paprikou, na panvici jemne opražíme. Paradajková omáčka: najskôr opražíme na panvici cibuľku, pridáme paradajky pokrájané na malé kúsky, postrúhame mrkvu, pridáme petržlen, pretlačený cesnak, posolíme a podlejeme vodou, necháme dusiť, kým mrkva nezmäkne, potom všetko rozmixujeme.
Dáme na pekáč, kde vrstvíme cestoviny, omáčku, mäso, postrúhame na strednú vrstvu nivu alebo iný rozpustiteľný syr a opäť prekladáme, vrch posypeme parmezánom a zapečieme v rúre pri teplote 250 st. asi tak 25 min.
Dobrú chuť!
Autor: Baran
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári