Korzár logo Korzár Košice
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Tip na recept od hovorcu Ústavného súdu SR Štefana Németha

Špecialitu pomáhali "dokončiť" hasiči"Do svojej štvrťstoročnice som si sám nedokázal ani len prihriať čaj, nieto ho ešte pripraviť," spomína na

Špecialitu pomáhali "dokončiť" hasiči

"Do svojej štvrťstoročnice som si sám nedokázal ani len prihriať čaj, nieto ho ešte pripraviť," spomína na svoje kulinárske začiatky hovorca Ústavného súdu SR Štefan Németh. Dnes vie "ukuchtiť" všeličo a dobre, o čom neraz presvedčil rodinu i prípadných ďalších stravníkov z radov priateľov. "Považujem sa za sviatočného kuchára, lebo do kuchyne sa zvyčajne dostanem cez víkend alebo sviatok. Rád nielen varím, ale aj jem. A je to na mne aj vidieť...

Skryť Vypnúť reklamu

Štefan Németh je v narábaní s vareškou samouk. Občas si pozrie televíznu reláciu o varení, alebo zalistuje v časopisoch s receptami. "No veľmi ich nedodržiavam. Neznášam totiž presné váženie a stráženie hodinových ručičiek. Rád improvizujem, mojimi mierami sú ´asi´, ´približne´ a ´přiměřene´, aj ingrediencie pridávam podľa toho, čo práve ´dům dal´."

Varí najradšej v kuchyni sám s nahlas pusteným rádiom. Pomoc nevyžaduje, ale ani druhým nerád pomáha. Vraj nech si každý zodpovedá za svoj výtvor ... "Najradšej pripravujem mäso a zeleninu na rôzny spôsob. Zjem všetko, mám rád pikantné veci a nevyhýbam sa ani exotickým jedlám. Mimoriadne mi chutí rybárska polievka halászlé, i ďalšia pochúťka našich južných susedov - pečený vôl."

Skryť Vypnúť reklamu

Väčšie kulinárske nehody ho zatiaľ obchádzajú, aj keď vraj vzhľad kuchyne po jeho odchode niekedy pripomína stav po "bombardovaní". "Raz som však bol na oslavách nového bytu a v obývačke sme sa natoľko ´zarozprávali´, že špecialitu domácich nám pomáhali uhasiť až susedmi privolaní hasiči..."

Zapekaná krkovička

Suroviny: krkovička, pikantná klobása, domáca slanina, zemiaky, cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, mletá pálivá paprika, cibuľa, cesnak, drvená rasca, masť, alebo olej na vymastenie pekáča. Postup: Krkovičku nakrájame na rezne, rozklepeme, osolíme, posypeme korením a paprikou, rozotrieme na ne prelisovaný cesnak a dáme do chladu. V slanej vode uvaríme olúpané zemiaky takmer domäkka, po vychladení nakrájame na kolieska. Polovicou vyložíme spodok vopred tukom vymasteného pekáča. Posypeme rascou a poukladáme na ne rezne z krkovičky, prudko opečené z oboch strán. Na panvici oškvaríme na plátky nakrájanú slaninu, orestujeme polmesiačiky klobásky i krúžky cibule. Všetko rozvrstvíme na rezne a na to dáme zvyšok zemiakov. Pekáč prekryjeme alobalom (napicháme doň zopár dierok) a vložíme do rúry vyhriatej na 180°. Po 20-25 minútach alobal odstránime a pekáč na 5 minút vrátime do rúry.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

rob

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 497
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 274
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 264
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 9 390
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 286
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 959
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 595
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 364
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 201
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 070
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vodič sa v stredu postavil pred sudcu humenského okresného súdu.

Za volant si nesadne štyri roky.

1 h
Priebežné výsledky plošného testovania.

K horším sa ešte môže prehupnúť Prešov a Spišská Nová Ves.

5 h
Vodič ukázal policajtom SMS-ku.

Ľudia často tvrdia, že idú k lekárovi.

2 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Darine Antalovej (72) z bratislavskej Petržalky vďaka liečbe liekom Keytruda takmer úplne vymizla rakovina krčku maternice. VšZP jej ho však nechce preplácať, lebo nie je hradený z verejného zdravotného poistenia. Trojtýždňová liečba ním stojí 4170 eur.

Dôchodkyňa a jej deti už za liek zaplatili desaťtisíce eur.

22 h
Fľaštička s vakcínou proti koronavírusu, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 241-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 361 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

10 h
Šimák zomrel v utorok (26. 1.) vo veku 72 rokov po dlhej a ťažkej chorobe.

Šimák zomrel vo veku 72 rokov.

24. máj

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop