každom lepšom hoteli. „Somelier je špecializovaný čašník na podávanie nápojov, najmä vína," vysvetlil stručnou definíciou podstatu pojmu Jozef Ondrašík, učiteľ na Hotelovej akadémii v Kežmarku. O jedlo sa postará kolega čašník.
Na prvý pohľad jednoduchá definícia však po rozmenení na drobné v sebe skrýva oveľa viac. „Somelier musí poznať postupy výroby vína, ročníky, výrobcov, vinársky zákon, správny servis, degustačné techniky a mnoho ďalšieho," vysvetlil J. Ondrašík.
Pojmy šambrovanie a frapovanie (ochladzovanie a otepľovanie vína) patria medzi tie základné. „Takisto je potrebné urobiť správny servis cigár, somelier ich totiž zapaľuje hosťovi pri stole," hovorí na ilustráciu Barbora Levocká, o ktorej bude v ďalších riadkoch reč.
Somelierstvo sa podľa Ondrašíka na Slovensku rozvíja: „Jedným z cieľov je pozdvihnúť nápojovú kultúru. Už teraz je to veľmi žiadaná a perspektívna profesia."
Kežmarok sa môže pochváliť somelierskym objavom roka. Volá sa Barbora Levocká a je jednou zo žiačok J. Ondaršíka. Napriek tomu, že Barbora sa snaží túto informáciu o sebe skrývať, je potrebné k nej ešte niečo dodať. Týmto prívlastkom ju označila odborná vinárska kapacita, svetoznámy profesor Fedor Malík.
Prečo práve somelierstvo? „Ako už bolo naznačené, stále sa treba vzdelávať. Človek sa vždy niečo nové dozvie a objaví. Po druhé, je to o práci s ľuďmi, čo je pre mňa dôležité," povedala na začiatok nášho rozprávania Barbora. Z týchto dôvodov sa Barbora prihlásila na someliersky kurz organizovaný kežmarskou školu. „A práve na tomto kurze sme si všimli, že je šikovná a tak sme ju vzali na súťaž," doplnil J. Ondrášik.
Súťaž s podtitulom Mladý somelier - 2006 sa konala v Piešťanoch. Inšpiráciou pre Barboru bol jej starší spolužiak Lukáš Redaj, ktorý už stihol pozbierať v gastronomických disciplínach viacero ocenení. „Bez neho by som súťaž nezvládla. Povzbudzoval ma, pomáhal mi radami. Na súťaž som sa prihlásila len tak, že to na začiatok skúsim a nazbieram nejaké skúsenosti. Vôbec sa mi ani nesnívalo, že by som mohla dosiahnuť nejaký výsledok," opísala podrobnosti druháčka Barbora. Nakoniec obsadila druhé miesto, čo bol pre ňu šok. „O to viac ma to teraz chytilo, človek sa musí stále učiť, inak je snaha zbytočná."
Súťaž pozostávala z viacerých častí. Prvou bol odborný písomný test. Druhou úlohou bola degustácia ôsmich anonymných vzoriek vín a priradenie vzorky k príslušnej odrode. To, že Barbora nemá osemnásť rokov, nie je problém. „Víno sa nepije, iba degustuje. Na správne určenie chuťou musí prejsť nápoj celými ústami, konček jazyka by nestačil. Pri degustovaní množstva vín sa musia vzorky vypľúvať, pretože inak by sa chute úplne zmiešali," vysvetlila Barbora. Okrem chuti degustácii pomáha aj zrak a čuch.
V tretej časti si súťažiaci vylosovali jedlo a museli k nemu naservírovať správny nápoj. „Víno sa musí s jedlom zosobášiť. Inak povedané, musia sa dopĺňať. Biele ľahšie víno sa servíruje ku bielemu mäsu alebo syrom. Červené je ťažšie, preto k nemu viac idú ťažšie stráviteľné červené druhy mäsa," zahlbovala nás ďalej do tajov somelierstva sedemnásťročná Barbora. Po týchto troch základných častiach Barbora spolu s dvoma kolegami postúpila do finále z tretieho miesta.
Vo veľkom finále sa servírovalo šumivé víno a opravovala vínna karta, akési obdoba nápojového lístka týkajúca sa výlučne vín. „V karte na vás číhali rôzne chytáky. Napríklad červený tramín bol umiestnený medzi červenými vínami, hoci to je biele víno." V poslednej fáze sa podarilo Barbore poskočiť o jeden stupienok a tak nakoniec skončila strieborná. Vtedy ju slávny Fedor Malík označil za už spomínaný someliersky objav tohto roka.
Názov somelier pochádza z francúzštiny. O napredovaní tohto odboru na Slovensku svedčí aj fakt, že somelieri majú svoju vlastnú asociáciu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári