od hovorkyne Úradu Košického samosprávneho kraja Sone Jakešovej
Bábovku omylom "pocukrovala" soľou,
Keď bola dieťaťom, doma mali malú kuchyňu, v ktorej sa mohla otáčať iba mamka. Aj preto väčšinu kuchárskych zručností začala získavať až ako nevesta, čo má aj výhodu. Vypestovala si vlastný štýl a jej varenie nie je zaťažené tradíciami. I keď drobným trapasom sa spočiatku nevyhla. Najmä cibuľku sa jej občas podarilo pripáliť. Svoju prvú bábovku, ktorá sa mimochodom veľmi vydarila, posypala namiesto cukrom soľou a na bryndzové halušky nedala kyslú smotanu, ale jogurt.
"Pri motaní sa v kuchyni dokážem v pohode relaxovať, mám rada kreatívnosť, výsledkom ktorej je zdravá strava pre telo a farebná pre potechu oka. Vždy si dám záležať, nech to, čo naservírujem, je pestré a estetické." Pri hrncoch však S. Jakešová nesmie byť v časovej tiesni. To sa radšej vzdá a upredností chlebík s nátierkou a kopcom zeleniny. "V kruhu rodiny aspoň raz denne stolujeme spoločne. Keďže aj manžel má k vareniu pozitívny vzťah, občas si úlohy vymeníme a on nás s dcérkou prekvapí niečím novým. Tiež rád púšťa fantáziu na prechádzku." S. Jakešová rada pripravuje cestoviny na rôzne spôsoby, čerstvé zeleninové i ovocné šaláty.
Tuniakovo-cestovinová panvica (4 porcie)
Suroviny: 20 g cestovín z tvrdej pšenice, šálka posekanej cibuľky, šálka na kocky pokrájaného zeleru, šálka pokrájaných šampiňónov, pol šálky konzervovanej kukurice (môže byť aj mrazená), 20 Dg tuniaka vo vlastnej šťave (šťavu zlejeme a použijeme iba mäso), pol šálky mlieka, bylinky nakrájané na drobno (bazalka, oregano, petržlenová vňať), polievková lyžica nastrúhaného tvrdého syra, 2 stredne veľké paradajky, olej na vymastenie panvice. Postup: V mierne osolenej vode uvaríme cestoviny do polomäkka. Panvicu potrieme olejom. Pridáme zeler a cibuľku a chvíľku opečieme. Pridáme pokrájané šampiňóny a kukuricu a dusíme asi 5 minút. Pridáme tuniaka a cestoviny, premiešame, zalejeme mliekom, do ktorého sme zamiešali pokrájané bylinky. Zasypeme syrom a zapekáme 14 až 20 minút, kým mlieko nevsiakne. Pred podávaním ozdobíme pokrájanými paradajkami.
Dobrú chuť!
lia
Autor: Premiéra v Thálii
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári