ktorých sme včera na obed stretli na Geči. "Asi sme preto nič nechytili, pretože je tu veľa rias," hľadali vysvetlenie.
Ich dvaja rybárski kolegovia o niekoľko desiatok metrov ďalej však už mali dôvod na úsmev. V sieťke sa im trepotali tri pekné kúsky. Keďže do večera ešte bolo ďaleko a v tento deň mohli chytiť už len jedného kapra, využili krásne počasie na okúpanie v Geči. "Voda je výborná, ale studená," povedal nám Marek Müller, akurát vyliezajúci z vody.
Jeho kamarát Marian Hurtuk nám medzitým ukázal kapry a vysvetlil nám zásady chytania tejto jednej z najobľúbenejších rýb: "Sezóna chytania kaprov sa začala 15. mája na vybraných kaprových vodách. Chytať sa začalo ráno o 4. hodine a loviť sa môže až do polnoci. Každý rybár môže loviť maximálne na dve udice a za deň chytiť najviac dvoch kaprov. A môžu sa chytať na všetko. Chytený kapor musí mať minimálnu mieru 40 centimetrov."
Obaja títo včerajší úspešní rybári sa chystajú začiatok kaprovej sezóny využiť naplno. "Plánujeme tu ostať ešte týždeň. Nudiť sa nebudeme, už večer za nami prídu priatelia." Veria, že budú mať naďalej lovecké šťastie a na rozdiel od neúspešných rybárov na Geči tvrdili: "Počasie je vynikajúce. Je akurát po búrke a vtedy ryby dobre berú. Riasy tiež neprekážajú. Na Geči sú vždy a vždy sa tu dobre chytali kapry. Tohto roku je výborné aj to, že rybársky zväz do Geče nasadil asi tonu kaprov."
Obaja rybári sa nám pochválili aj svojimi najväčšími úlovkami, ktoré za svoju 30-ročnú rybársku kariéru chytili. M. Müller sa hrdí 92-centimetrovou šťukou a Marian Hurtuk 145-centimetrovým sumcom. Na záver nám prezradili originálny recept na rybací šalát.
Rybací šalát
Ryby (najlepšie plevelné, čiže ostrieže, plotice alebo červenice) naložíme na 5 dní do soli s bobkovým listom. Potom ich naložíme na ďalších 5 dní do octu s vodou (ocot a voda v pomere 1:1). Následne z rýb vyberieme chrbticu a veľké kosti, tie medzitým už po 10 dňoch v naložení krásne zmäknú. Mäso rozoberieme a šalát už dochucujeme podľa chuti. Dáme doň majonézu, cibuľu, mrkvu, korenie a iné komponenty podľa chuti.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári