dnes od košického hudobníka Vlada Železňáka
Riady umýva oveľa častejšie ako varí
Košický hudobník Vlado Železňák bez mučenia priznáva, že nie je žiadnym vychýreným kuchárom. "Zatiaľ som sa poriadne nenaučil variť a asi sa ani nenaučím, lebo k tomu nemám vôbec vzťah. Aby som nezomrel hladom, manželka ma naučila pripraviť si niekoľko špeciálnych, ľahko zvládnuteľných jedál. Som ešte menej ako príležitostný kuchár. Ak sa vôbec moje občasné účinkovanie dá pomenovať tak honosne...," prezradil V. Železňák.
Predsa len však v repertoári má niekoľko jedál, ktoré dokáže sám a bez pomoci pripraviť. "Všetky jedlá, ktoré si viem pripraviť, sú núdzové na prežitie, keď som sám
doma. Inak to má v rukách manželka. Medzi moje špeciality patria celozrné špaldové cestoviny - špirálky s brokolicou a morčacou šunkou. Alebo tiež tofu syr ako praženica s pórom a kvalitnou sójovou
omáčkou. Tiež wafle zo špeciálne pripraveného cesta, kde ide celozrná špaldová múka, ražné vločky, olivový olej, mak, vajíčka a hroznový cukor..."
Pri občasnom pobyte v kuchyni sa V. Železňákovi zatiaľ neporadila žiadna kuchynská nehoda. "Pri mojom zriedkavom varení sa sotva môže udiať niečo výnimočné... Musím však povedať, že riady umývam oveľa častejšie ako varím."
U Železňákovcov sa nepripravuje strava tak ako v hociktorej inej rodine. "Nie som vagetriánom, ale makrobiotikom. To znamená, že mojim hlavným jedlom je kvalitná ryža, zelenina a ovocie dopestované u nás, strukoviny, morčacie mäso a ryby. Postupne sme sa dostali k tejto strave predovšetkým preto, že
táto strava mi poskytuje vitalitu, zdravie a energiu, ktorú potrebujem pre svoju prácu."
Bezlepkové cestoviny
Potrebujeme: balíček bezlepkových cestovín, kuracie mäso, solamil, menšiu cibuľu, paradajkový pretlak, šampióny, soľ, sójový syr. Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kuracie mäso, ktoré sme obalil v solamyle. Opražíme, pridáme paradajkový pretlak, rozriedime vodou alebo vývarom a dusíme. Pridáme nakrájané šampióny a ešte chvíľu dodusíme. Na tanieri cestoviny prelejeme omáčkou a posypeme postrúhaným sójovým syrom.
Dobrú chuť!
kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári