Švajčiarske nosnice sa postarali o veľký rozruch
Šesť sliepok chovateľa z Barce začalo znášať čokoládové vajcia
Histéria, ktorú začiatkom roka vyvolal výskyt vtáčej chrípky na Slovensku, sa v uplynulých dňoch vytratila. Žiadne nové ohniská nákazy lokalizované neboli a tak hygienici zmiernili bezpečnostné opatrenia. Dotýkať sa na zem spadnutých vtákov je ešte zakázané, no hydina sa už môže beztrestne prechádzať po dvore a čerstvo vyliahnuté kusy nemusia chodiť ku zverolekárovi na vstupnú prehliadku. Zdá sa však, že médiá budú mať ďalšie "sústo", v ktorom zohrá vtáctvo hlavnú rolu. Postaral sa o kŕdeľ košických sliepok, ktoré sa rozšírili svoj sortiment znášaných vajec.
Hoci sa o tom v Mestskej časti Barca vedelo už dlhšie, našu redakciu na čosi zvláštne upozornil až ornitológ Gejza Vrabec. Práve jeho totiž chovateľ sliepok Roman Varga požiadal, aby prišiel záhade na koreň. "Išlo o to, že šesť sliepok, ktoré si ešte ako kuriatká doviezol zo Švajčiarska, začalo znášať čokoládové vajcia," prezradil nám G. Vrabec. "Najprv som si myslel, že ide o žart, alebo trik, no nebol. Dal som sa presvedčiť a prenocoval som v kuríne spolu so sliepkami. Ráno som neveril vlastným očiam. Okrem desiatich normálnych vajec bolo v hniezdach aj šesť čokoládových ´kinderiek´."
Samozrejme, G. Vrabec sa dňom i nocou snažil prísť záhade na koreň. Urobil rozbor vajec a zistil, že ich obal namiesto vápnika tvorí pravá čokoláda. A nie hociaká. Podľa obsahu kakaa, cukru a ďalších zložiek šlo o kvalitnú švajčiarskú čokoládu Milka. Dokonca podľa niektorých parametrov aj lepšiu, nakoľko neobsahovala škodlivé emulgátory a farbivá. "Podľa pôvodu sliepok som prišiel k záveru, že ich neuveriteľná vlastnosť súvisí práve s krajinou, odkiaľ ich majiteľ priviezol. Naznačovala to aj cena 1000 eur za kus, ktorú za ne R. Varga na výstave vtáctva v Zurrichu zaplatil," pokračoval ornitológ. "Nevedel som však pochopiť jedno. Prečo začali znášať čokoládové vajcia až koncom marca. Dovtedy, celé dva mesiace, totiž nachádzal majiteľ v kuríne iba samé klasické."
Súvislosť s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami G. Vrabec síce ako možnú príčinu zvažoval, no nechcel ju prijať. Nevedel ju totiž žiadnym rukolapným dôkazom potvrdiť. Napokon, majiteľovi to bolo jedno. Hlavné preň bolo, že každé ráno našiel v kuríne od 6 do 20 čokoládových vajec. Z ich predaja si urobil dobrý biznis. Kým klasické dovtedy predával po 2 koruny, čokoládové až za 20. A záujemcov mal dosť, dokonca prijímal objednávky a musel si zostaviť poradovník.
Nebyť toho, že jedného dňa sliepky znášať "kinderka" prestali, možno by sa R. Varga stal milionárom. Pred týždňom však náhle dni hojnosti skončili a nosnice sa vrátili ku klasickému vápniku. Majiteľ to najprv dával za vinu stresu z výskumu, ktorý na sliepkach vykonával G. Vrabec. No nebola to pravá príčina. Všetkému, i samotnému pôvodu zvláštnych vajec, prišla na koreň majiteľova manželka. "Keď šla do komory pre čokoládu na varenie, ktorú chcela použiť pri výrobe koláčov, zistila, že je preč. Na jej mieste našla iba niekoľko chumáčikov peria a kuracie stopy," vysvetlil nám G. Vrabec. "Tým sa celá záhada okolo unikátnych vajec vyriešila. Sliepky objavili čokoládu a kým ju všetku nezjedli, znášali čokoládové ´kinderka´. Keď sa čokoláda minula, skončilo aj obdobie zvláštnych vajec."
Majiteľ však sklamaný nebol. Keď si totiž vyrátal, koľko stojí čokoláda ako krmivo a koľko zarobil na vajciach, prišiel na to, že sa mu to oplatí. Pravda, namiesto čokolády na varenie sa rozhodol používať obyčajnú - horkú. Je totiž lacnejšia a vajíčka z nej sú vraj rovnako chutné.
Róbert BEJDA
Autor: V PONDELOK 10.4.2006
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári