prišli na predveľkonočné stretnutie rodín do Reduty, o tom presvedčili šikovné členky okresnej organizácie Únie žien Slovenska, ktoré pripravili bohato prestreté stoly s pastvou pre oči aj chuťové poháriky.
Na stoloch nechýbali tradičné aj menej známe veľkonočné jedlá. „Recept na veľkonočnú hrudku a veľkonočnú šunkovú polievku mám od svokry z Litmanovej. Spočiatku nám vždy hrudku aj polievku priniesla, potom sme si začali variť aj sami," hovorí Soňa Kirnerová, autorka receptov, o ktoré sa podelí aj s čitateľmi KORZÁRA.
Šunkovú polievku pripravíme z vývaru, v ktorom sme varili šunku. „Je to starý recept. Kedysi sa jedlom šetrilo a ľudia nevylievali ani vývar. Treba ho zriediť vodou, aby nebol slaný. Ochutíme ho vegetou a povaríme. Z tuku a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju smotanou a vlejeme do vriacej šunkovej polievky. Pre každého člena rodiny rozbijeme do polievky jedno celé vajíčko a necháme chvíľu povariť. A polievka je hotová," objasňuje recept z dávnych čias pani Kirnerová.
Rovnako chutná je aj veľkonočná hrudka. Na jej prípravu potrebujeme liter mlieka, 10 vajec a soľ. Pol litra mlieka osolíme a dáme variť, medzitým rozhabarkujeme vajcia v zvyšnom mlieku. Keď nám mlieko v hrnci zovrie, vlejeme doň zvyšný pol liter mlieka s rozhabarkovanými vajciami. Stále miešame. „Keď mlieko začne vrieť, vajíčka sa vyzrážajú a hrudka sa začne oddeľovať od vody. Scedíme ju, ja ju vyberám veľkou naberačkou a dám do gázy, poriadne stočím, vyformujem do hrudky a nechám odkvapkať. Ženy z Iliašoviec pridávajú do mlieka aj majoránku, čierne korenie a vegetu. Vychladnutú hrudku držíme v chladničke," dodáva S. Kirnerová. Potom stačí už len nakrájať a podávať na tanieri so šunkou, uhorkami, cviklou či vajíčkom.
Autor: TOP
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári