dnes od predsedu Box klubu Lokomotíva Košice Jána Novotného
Jeho baby majú o raňajky postarané každé ráno
Šéf boxerského klubu Lokomotíva Košice Ján Novotný sa postaví ku sporáku raz za čas (tak dvakrát do mesiaca), ale keď niečo ukuchtí, tak to vraj stojí za to. "Doma mám tri baby, manželku, dcérku i svokru, takže tie sa o kuchyňu vedia postarať, ale dokážu oceniť aj moje kuchárske umenie. Napríklad za taký syrový špíz v cestíčku, poliaty kečupom s nasekanými šampiňónmi vedia byť vďačné. To však robím len občas, no raňajky majú odo mňa na stole každé ráno. Vždy sa snažím aby boli čo najpestrejšie, a aby to aj dobre vyzeralo, stolovanie je moja záľuba." Veď ho už má za tridsať rokov odrobených v spoločnom stravovaní Ján Novotný v krvi. "S varením som nikdy nemal problém, bol som nútený naučiť sa to, takže vlastne z fleku som vedel pripraviť hocičo."
Keď to nechá na svoje baby, nikdy nemá výhrady voči tomu, čo pred neho na stôl postavia. "V jedle si nevyberám, zjem prakticky všetko. Len na tie morské príšerky si akosi stále neviem zvyknúť. Ryby ani veľmi nemusím, ešte tak na pstruhovi si viem pochutnať. Rád mám slovenskú, českú i maďarskú kuchyňu. Rôzne perkelty, alebo tokáňa... No nepoznám nič lepšie ako jedlá našich starých mám, pirôžky, kuľašu či tunku. To sú moje najobľúbenejšie pokrmy." Na rebríčku polievok je na čele klasická - držková. Aj keď u nich doma príliš neletí. "Ženy ju nemajú veľmi rady, takže ju ani nerobia. No na cestách si na ňu nikdy nenechám ujsť príležitosť. A v podnikoch ju vedia pripraviť veľmi dobre."
Bryndzové tašky
Suroviny: (pre 4 osoby), 800 g zemiakov, 200 g múky, 100 g údenej slaniny, soľ, voda, kyslá smotana. Plnka: 200 g bryndze, 200 g zemiakov, kôpor, soľ. Postup: Z prvej dávky uvarených, olúpaných, prelisovaných zemiakov, soli a múky pripravíme cesto, ktoré rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, naplníme plnkou a zlepíme. Plnku pripravíme tak, že bryndzu rozmiešame s uvarenými, prelisovanými zemiakmi, soľou a posekaným kôprom. Uvarené tašky polejeme pokrájanou rozškvarenou slaninkou a kyslou smotanou.
Dobrú chuť!
mat
foto: Natália Novotná
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári