dekorácie, kraslice, objednávame zákusky, prípadne sa psychicky chystáme na "veľké" pečenie, u nich tento tradičný rituál vyzerá inak. Všetko si totiž nežnejšie polovičky rodiny Pahuličovcov dokážu urobiť svojpomocne a bez stresu.
"Pochádzam z Ondavských Matiašoviec pri Vranove nad Topľou. Kraslice som sa naučila zdobiť ešte ako dievča. Suseda nad nami sa tomu venovala už roky. Pri jednej návšteve ma to zaujalo a chytilo. U nás sa používala technika batikovania," spomína na svoje začiatky 31-ročná Denisa Pahuličová. Vtedy ešte netušila, že raz sa dostane do rodiny, kde narazí na svokru na rovnakej vlnovej dĺžke. "Veru, v tomto smere sme sa stretli. Mama pochádza z Veľkého Horeša, kde sa vajíčka varili natvrdo a až tak zdobili voskom. Aj ona sa to naučila ešte ako dieťa. Kraslice zdobí už minimálne 35 rokov," prezrádza Denisa. Žiaľ, rodinnú tradíciu maľovania vajíčok po 56-ročnej pani Kataríne nemal kto prevziať - má dvoch synov. Lepšie časy nastali, keď sa jeden z nich oženil práve s Denisou: "Najskôr sme každá robili svojou technikou, teraz si najskôr dekoráciu vajíčka navŕtame pomocou tenkého vrtáka a potom ich dozdobujeme farebným voskom."
Prípravy na Veľkú noc tým pádom začínajú už jeden-dva mesiace vopred. Šikovné krasličiarky nazbierajú vajíčka a postupne, po večeroch ich zdobia. "Málokedy spolu, lebo vždy sa jedna musí postarať o 2-ročnú dcérku," dodáva Denisa. Každý rok ozdobia 30-40 kraslíc: "Nerobíme ich na množstvo, predaj ani súťaže, ale len tak pre seba. Ako hobby, baví nás to. Veľa ich rozdáme polievačom, príbuzným či známym. Tým pádom nám nič nezostane a na ďalší rok sa však proces opakuje."
Šikovné ruky nezaprie šikovná dvojica ani pri výrobe dekorácií, ktoré vyrábajú zo slamy a trávy. V sviatočne vyzdobenom dome už teraz pribúdajú typické veľkonočné zvieratká, kytičky atď. Výpočet ich domácich koníčkov však ani tým nekončí. Obe sú aj vášnivé pekárky. "Ja som to vedela už ako dievča, ale keď vidím svokrine torty a zákusky, vidím, že sa mám ešte čo učiť. Najmä jej kreativita nemá konca," priznáva nevesta. Podobne ako krasliciam, aj pečeniu sa pani Katarína venuje už celé desaťročia. Počet diel sa ráta na stovky, ba tisíce. "Ľudia sem chodia zo širokého okolia, týždenne ich pečieme 5-20, tak si to spočítajte," smeje sa Denisa. Fantázii objednávateľov sa medze nekladú. Už piekli rybu, psa, mačku, dokonca Eiffelovu vežu, dinosaura, Barbie, vojenskú čiapku, Študentskú pečať, tortu v tvare lietadla, pivového pohára, ba aj s domčekom, fóliovníkom a záhradou atď. "Najväčšia, bola zo 60 vajec a raz sme dokonca na jednu svadbu piekli až 60 tort na svadbu. Nedávno sme na jednu 50-tku piekli tortu v tvare ženských prsníkov..."
Počas desiatok rokov Katarína zhromaždila množstvo zaujímavých foriem na pečenie, stojanov na ich servírovanie, zdobiaceho náradia atď. Podľa jej nevesty však heslom každej pekárky nie je len, aby dielo dobre vyzeralo, ale aj chutilo. Pahuličové svoje zákusky a torty plnia najčastejšie karamelovou a čokoládovou či kakaovou plnkou, ale obľúbené sú aj citrónové, jahodové či vanilkové náplne. Otázka znie, či do malej pekárskej dielne občas zavíta aj silnejšie pohlavie. "Manžel ani nie, on má iné záujmy, ale svokor pomáha. Mieša a mixuje plnky. Čaká ho to aj teraz pred Veľkou Nocou," hovorí Denisa. Priznáva, že jej svokra neexperimentuje len pri realizácii námetov, ale aj pri receptúrach: "Počas pečenia vymýšľa vlastné recepty a nikdy nič nepokazila."
A čo tak prezradiť tajomstvo dobrej piškóty nám, menej zdatným? "Mama pridáva do cesta karamelový roztok a pravdaže, svoje robí aj kvalitná teplovzdušná rúra," prezrádza na záver.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári