dnes od redaktorky košického štúdia SRo Hany Rodovej
Považuje sa za prívarkového experta
Tí, ktorí už mali možnosť ochutnať to, čo im navarila Hana Rodová, redaktorka košického štúdia Slovenského rozhlasu, ju považujú za dobrú kuchárku. "Pravda je však taká, že posledné asi štyri roky varím príležitostne - teda ak sa dostanem do kuchyne skôr ako moja babička, s ktorou bývam a ktorá sa vyžíva v tom, že mi môže dokazovať svoje stopercentné kuchárske umenie...," prezradila H. Rodová s úsmevom.
Variť však vraj začala už niekedy na základnej škole na hodinách varenia a tiež za spolupráce svojej mamky. "Tá to okomentovala, že taká správna hovädzia polievka sa mi v mojom živote zíde ako soľ. Pravda je taká, že som ju uvarila vtedy prvý a nateraz posledný raz... Potom to už bola nutnosť, pretože som prestala jesť mäso, čo bolo v našej rodine katastrofou a trvalo mi niekoľko rokov, kým sa mi podarilo presvedčiť ich, že nie som "chorá" a nezomriem od hladu. Ale vlastne variť sa učím stále, pretože sa našťastie často stretávam s novými receptami a fintami v kuchyni. Musím povedať, že milujem varenie takzvaných ´nudných´ jedál - dokonca mám niekedy pocit, že som prívarkový expert..."
Rovnako ako vari každý kuchár, aj H. Rodová má na konte nejednu kuchynskú "nehodu". "Keď som mala asi pätnásť, tak som sa dostala do kuchyne a veľmi som sa tešila, že môžem svojmu veľkému bratovi pripraviť ´slávnostný´ obed pred dlhou cestou. Keďže som už mäso nejedla, tak to boli sójové bôby s omáčkou a volským okom. Všetko som urobila podľa receptu, vyzeralo to veľmi efektne, len ma nik neupozornil, že sóju treba namáčať a poriadne dlho variť. Viete si teda predstaviť, ako mu to chrupčalo pod zubami a ako potom prebiehala jeho niekoľko hodinová cesta autobusom...," dodala na záver.
Prívarok z miešanej zeleniny
Potrebujeme: 200 g mrkvy, 200 g petržlenu, 200 g kalerábu, 200 g zeleného hrášku, 40 g oleja, 40 g hladkej múky, soľ, 10 g cukru, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať. Postup: Očistenú a umytú miešanú zeleninu pokrájame na malé kocky a spolu s hráškom ju dáme variť do vriacej vody. Z oleja a múky urobíme bledú zápražku, zalejeme ju vodou a vlejeme do uvarenej zeleniny. Osolíme, okoreníme a chvíľu spolu povaríme. Nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať.
Dobrú chuť!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári