dnes od hovorcu Magistrátu mesta Košice Tibora Iča
Kotlíkový hovädzí guláš zriedil dažďovou vodou
Niektorí muži by sa okolo šporáka točili aj častejšie, no pracovné povinnosti im to nedoprajú. Príkladom je hovorca Magistrátu mesta Košice Tibor Ičo, ktorý je kvôli svojej profesii odsúdený do role sviatočného kuchára. Varešky sa chopí iba cez víkendy alebo počas dovolenky na chalupe.
"Varenie je nielen moja záľuba, ale doslova vášeň. Rád varím najmä guláše a pre ich špecifický charakter aj orientálne jedlá. Kladný vzťah ku čínskej kuchyni u mňa asi pred 15 rokmi vypestoval môj syn, ktorý študoval čínštinu a pôsobil v Indočíne. V orientálnych jedlách sa vyzná lepšie ako ja, i keď sám prizná, že môj výsledný efekt na tanieri je lepší." Je to možno tým, že kým T. Ičo sa snaží dať experimentovaniu pri varení určité hranice, jeho syn ich nepozná. Jedlo s rovnakým názvom preto zakaždým vyzerá i chutí inak...
T. Ičo dokáže, okrem zákuskov, uvariť všetko. Dokonca aj polievky. Zložité pokrmy teda zvláda, no jeden jednoduchý radšej prenecháva manželke. "Nedarí sa mi uvariť bryndzové halušky," priznáva. "Pri príprave cesta neviem trafiť ten správny pomer nastrúhaných zemiakov a múky. Ani to sádzanie do vody mi nejde..."
Aj pri varení pod šírym nebom zvykne "zakopnúť". "Varil som hovädzí guláš a na chvíľu som odbehol do chaty," spomína na jednu príhodu. "Keď som sa vrátil, nešlo mi do hlavy, prečo je v kotlíku akosi veľa vody. Guláš som dokončil, no bola to katastrofa. Všetci, čo ho jedli, sa čudovali, ako som ja, taký kulinár, mohol niečo také navariť. Až vtedy vysvitlo, že počas moje neprítomnosti sa z oblohy spustil krátky, ale výdatný dážď..."
Hovädzie karí po Au-Chuej-sky
Suroviny pre 3 osoby: 300 g hov. zadného, 4 ks mladého póru, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžičky kari korenia, lyžička cukru, pol lyžičky vegety rsp. Glutasolu, dcl hov. vývaru, 3 lyžice oleja, cibuľka, cesnak, zelerová vňať, kalíšok ryžovej pálenky. Postup: Mäso nakrájam na rezančeky, dáme do misky a zalejeme sój. omáčkou. Do rozpáleného oleja na panvici dáme mäso, opražíme ho a miešame. Po piatich minútach pridáme korenie, cukor, malú cibuľku s vňaťou, pokrájaný cesnak, zelerovú vňať a na rezance nakrájaný pór. Miešame dovtedy, kým nezačne pór strácať zelenú farbu. Vtedy pridáme Glutasol i alkohol, podlejeme vývarom a premiešame. Podávame s ryžou alebo cestovinami.
Dobrú chuť!
rob
Autor: Koncert ŠFK
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári