Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Mladej dvojici vyniesli bronz kuchárske finty

Premiéra na akejkoľvek súťaži je pre každého súťažiaceho záťaž. Premiéra na medzinárodnej zaváňa zodpovednosťou, že reprezentujete krajinu. Premiéra

bez záchranného lana v podobe rady skúseného majstra už hraničí s adrenalínovým športom. Svoje o tom vedia Diana Kažmérová a Peter Seman, ktorí sa vrátili z takejto akcie v poľskom Rzesowe. Na zahraničné fórum, kde konkurovali Poliakom, Nemcom a Francúzom, išli pripraviť afrického sumca na zemplínsky spôsob. Témou súťaže totiž boli ryby na bankete.

Na podujatí hájili farby michalovskej Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu. Na súťaže ich pripravujú skúsení majstri, ale čo čert nechcel, v tomto prípade šancu pomôcť nemali. „Všetko sme si viackrát odskúšali - namiesto sumca sme však pripravovali šťuku. Základné suroviny zabezpečovala hostiteľská škola a tá šťuku zohnať nemohla, preto sme ju nahradili sumcom. Postup bol však rovnaký," vysvetľuje pozadie príprav majster Juraj Balombini, ktorý recept vymyslel. Podmienkou bola studená kuchyňa, k sumcovi preto „cestou" spolu s Dianou a Petrom doplnili 7 druhov chuťoviek z morských rýb.

Skryť Vypnúť reklamu

A čo dáva africkému sumcovi prídomok a´la Zemplín? „Tradičné suroviny, používané v zemplínskej kuchyni - koreňová zelenina, kapusta, chren a podobne. Ryba sa chvíľu varí v širokom hrnci, odkiaľ sa vyberie, naaspikuje a ozdobí," prezrádza kuchár. Iste, ono to pekne znie, Diana s Petrom však o tom vedia svoje. „Zdobenie nám šlo, ale predtým bolo potrebné urobiť 'A', čiže uvariť rybu a vcelku ju dostať z hrnca. To bol práve najväčší háčik," smeje sa Diana.

Šikovný majster však vynašiel spôsob, ako to zopakovať bez problému aj na súťaži. „Poradil nám rybu pred vložením do vody zabaliť do utierky. Keď bola hotová, jednoducho sme chytili utierku a nie rybu a tak sme ju vybrali celú," vysvetľuje Peter.

Napriek tomu sa mladej dvojici na začiatku súťaže roztriasli kolená. „Vyžrebovali sme si stôl hneď vpredu a majstra poslali vonku. Mohla tam ostať len porota a novinári, ktorí všetko sledovali. Boli sme odkázaní sami na seba. Znervózňovali nás aj porotcovia, ktorí hneď začali všetko ochutnávať a pýtať sa," spomína Peter, ktorý pochádza z Lučkoviec pri Moravanoch. Prezradil, že s Dianou tvoria tím nielen na súťažiach, ale aj v súkromí. Dvojica spolu chodí už dva roky, k svadbe sa síce neschyľuje, zato debaty o varení sú bežnou témou. „Baví nás to, asi budeme v štúdiu pokračovať. Ale keby sme sa aj stali manželmi, veríme, že by sme sa pri linke netlačili. Vieme sa dohodnúť a doplniť sa tak, ako na súťaži," tvrdia unisono.

Skryť Vypnúť reklamu

Neuralgický bod prípravy v Poľsku zvládli na výbornú. „Mali sme len jediný pokus, takže šlo o veľa," priznáva Peter. Adrenalín, hodiny prípravy a kuchárske finty im napokon vyniesli bronz. Nemalú zásluhu na tom malo aj efektné oblečenie, za ktoré dostali najvyšší počet bodov. Na druhej strane, veľa bodov stratili pri francúzskej porotkyni, ktorá im ich bez vysvetlenia stiahla 11 bodov. „Keby nie to, boli by sme druhí, od striebra nás delilo len 5 bodov. Iróniou je, že Francúzi skončili poslední," dodáva Diana.

Spolu s trofejou v podobe pohára si zo súťaže odniesli aj medaily, kuchárske knihy, diplomy a certifikáty. Ako bonus dostali od riaditeľa školy Miroslava Sivého špeciálny kufrík na zdobenie v hodnote 114-tisíc korún: „Poslúži na vyučovanie nielen im, ale všetkým žiakom a zároveň je motiváciou, že za dobrý výsledok prichádza odmena."

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 4 840
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 826
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 009
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 603
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 450
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 338
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 259
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 164
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 136
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 009
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Hasiči na Domaši.

Udalosť bola nahlásená v lokalite Dobrá.


TASR 4 h
Ilustračné foto.

Zvýšená hrozba je v šiestich okresoch.


a 1 ďalší 3 h
Z tejto húštiny by mala viesť úniková cesta.

Svätému Otcovi hľadajú únikovú cestu. V hre je chodník vyšliapaný miestnymi.


a 1 ďalší 23 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop