dnes od vzpieračského funkcionára a trénera Karola Gumána
V Mongolsku ho držala pri živote bulharská konzerva
"Som asi lepší gurmán, ako kuchár, veď to mám, bez toho ´r´, aj v mene. Priznávam, že strašne rád jem a nerád pripravujem varené jedlá." Odborným zameraním Karola Gumána, dlhoročného vzpieračského trénera a funkcionára, je skôr studená kuchyňa. "To ma nesmierne baví. Pripraviť niečo pre spoločnosť, ktorá sa nepríde najesť, ale len tak posedieť, čosi vypiť a k tomu niečo zobnúť z taniera. Aj na malý tanierik som schopný naskladať hocičo, aby to dobre vyzeralo, aj chutilo. V tom sa dokážem vyžívať."
Inak má v kuchyni dominantnú pozíciu manželka. "Varí i pečie fantasticky, je to na nás aj vidieť. Varené jedlo je u nás každý deň. A zjeme všetko." Akurát vegetariánska strava vraj u Gumánovcov nehrozí, ani náhodou. "Športovec predsa všetko spáli. Aj keď po každej sezóne nastáva čistenie organizmu, dostať tie škodlivé látky von. Ale to trvá len chvíľu."
Karol Gumán, na potulkách svetom, okoštoval už kadečo, ale najväčší dojem naňho spravila kuchyňa maďarská. "Tá je senzačná, mám rád pikantné veci. Je síce maximálne nezdravá, ale chutí mi najviac. Aj talianska, aj keď má, na môj vkus, málo mäsa. No ich pizza je úžasná. A keď vám miestna kuchyňa naozaj nechutí, všade sa dá nájsť niečo iné, trebárs čínska či mexická reštaurácia." Až na Mongolsko. "Tam nenájdete nič, a nič sa nedá ani jesť. Všetko bolo čierne a smrdelo. Bol som tam dva týždne, a celý čas som jedol bulharskú chalvu v konzerve. Je to taká sladká gebuzina, akýsi turecký med so slnečnicovými semienkami. Našťastie, sladké ešte môžem, ale chalvu už nemôžem ani cítiť."
Plnené kolienko
Suroviny (pre štyri osoby alebo dvoch vzpieračov): 1 surové kolienko, 1 žemľa, 1 vajíčko, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, petržlenová vňať, 5 Dkg masla. Príprava: kolienko vykostíme tak, aby koža zostala neporušená. Mäso zomelieme na jemno, pridáme doň vajíčko, namočenú žemľu, soľ, korenie, petržlenovú vňať, cesnak a všetko zmiešame. Touto plnkou naplníme kožu a buď ju zašijeme, alebo poprepichujeme, aby držala. Dáme ju na pekáč vyložený alobalom, na ktorý natrieme maslo. Necháme piecť do červena, občas polejeme vodou, aby kožka nebola tvrdá. Najlepšie chutí za studena. Podávať sa môže s varenými zemiakmi, aj ryžou.
Dobrú chuť!
mat
Autor: Keď nájdete uhynutého vtáka
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári