od Alexandra Berča, riaditeľa Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach
Varil by jedine na pustom ostrove
Alexander Berč, riaditeľ Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach, patrí medzi tých mužov, ktorí si síce s vareškou rozumejú a sú schopní navariť vari každé jedlo, no predsa len sa v kuchyni nezdržiavajú radi.
"Ja by som bol ochotný variť jedine vtedy, ak by som ostal sám na pustom ostrove a nič iné by mi neostávalo... Nedávno som však bol prinútený čosi navariť, keďže manželka odišla kvôli atestácii do Bratislavy a mne ostalo na starosti navariť pre deti. Takže som im vyváral. Nemám problém uvariť hocičo - od pečenej husi cez rezne až po hovädziu polievku," pochválil sa A. Berč. Hneď však, ako sa manželka vrátila domov, sa kuchynskej zástery rád vzdal. "Musím povedať, že varenie rozhodne nepatrí medzi moje hobby a varím nerád. Keď ma k tomu okolnosti prinútia, tak niečo pripravím, ale takmer s odporom," vysvetlil s úsmevom.
Aj keď vraj varenie neznáša, je zručným kuchárom. "Naučil som sa to od mojej mamky, ktorú som v kuchyni sledoval a od mala som jej pomáhal - načistil som zeleninu, zemiaky, pripravil, čo bolo treba. Dnes jediné, v čom manželke pomáham, je vyprážanie rezňov. Predsa len ten olej zvykne prskať a môže to byť nebezpečné. Vtedy sa nechám prehovoriť a postavím sa k sporáku. Keď však varím ja, napotrebujem žiadnych pomocníkov a aj kuchyňa po mne je uprataná, lebo súčasne s varením aj umývam riad, takže keď niekto príde do kuchyne, tak vlastne ani nevidí, čo varím - jedine že by sa pozrel do hrncov," prezradil A. Berč, ktorý ak by chcel hostí ohúriť chutným jedlom, ponúkol by im praženicu s hubami. "Je to jednoduché jedlo a naozaj skvelé. Keď už by som teda bol prinútený variť, tak by som pripravil len takéto jednoduché jedlo. Kto ho vie - možno mi však varenie ´zachutí´, keď budem na dôchodku a budem mať na to čas," dodal A. Berč.
Praženica s hubami
Potrebujeme: maslo, cibuľku, vajcia, soľ, korenie, sušené huby. Postup: Huby si najprv namočíme a predvaríme vo vode, kým nezmäknú. Vyberieme ich z vody a necháme odkvapkať. Na masle popražíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme huby a vajíčka. Osolíme, okoreníme a podávame s čiernym pečivom.
Dobrú chuť!
kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári