Asistenta nepotrebuje pri varení ani upratovaní
Poslankyňa NR SR Edita Angyalová sa priznala, že tak, ako si rada pochutná na dobrom jedle, tak sa aj rada v kuchyni pohybuje. Super je to najmä vtedy, ak má komu kuchtiť a kto jej gastronomické znalosti ocení, prípadne aj skritizuje. "Čím je viac ľudí, pre ktorých čosi chystám, tým si varenie viac vychutnávam. I keď v poslednom čase mám toho času pomenej. Medzi priateľmi som bola známa tým, že keď sme sa viacerí zišli, napríklad na chate, veľmi rada som pre nich varila. A oni to oceňovali."
Nemá presne vyhranené, že variť bude len čínu alebo maďarskú či taliansku kuchyňu. Skôr sa sústreďuje na špeciality, pričom si dá záležať na "pridanej hodnote", teda na invencii z jej strany. Nech má jedlo šmrnc, aj istý "angyalovský" punc. Uvariť vie aj klasiku, no podstatné je vedieť, k čomu chce človek pri varení dospieť. Potom sa nemusí presne držať receptov, ale fantáziu môže trošku pustiť na prechádzku. "Pri varení určite nechcem mať žiadneho asistenta. Najlepšie je, ak je síce niekto so mnou v kuchyni, no len ako spoločnosť, ktorá mi do samotnej prípravy jedál nesiaha. Nepotrebujem ho ani pri uprataní. Som ten typ, ktorý má súčasne s dokončením varenia v kuchyni poriadok i s hrncami a taniermi. Hory riadu neznášam."
E. Angyalová, keďže obidvaja rodičia boli zamestnaní, sa približne od 10 rokov snažila variť. Aby, keď prídu večer unavení domov, mali niečo teplé pod zub. "Tak nejako sa začalo moje zoznamovanie s kuchyňou a varením."
Opražené mleté kuracie prsia
Suroviny: 500 g kuracie stehná, 1 celé vajce, 1 žĺtok, suché žemle, 2 dcl mlieka, 3 PL kyslej smotany, nasekaná petržlenová vňať, čierne korenie a soľ (podľa chuti), 6 dkg zmäknuté maslo. Postup: prsia nahrubo pomelieme, pridáme vajce a žĺtok, namočené a vyžmýkané žemle, 3 PL smotany, nasekanú vňať, čierne korene, soľ a maslo. Všetko spolu spracujeme. Prudko zohrejeme olej a kôpky mäsa, ktoré naberáme s lyžicou a vkladáme do panvice, opražíme z obidvoch strán. Podávame so zemiakovou kašou (do zemiakov nalejeme vlažné mlieko, nie studené) a s ľubovoľným šalátom.
Dobrú chuť
lia
Autor: Nová výstava v STM
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári