zhruba 300-tisíc ľudí.
Na Slovensku pôsobí päť firiem, ktoré ponúkajú stravné lístky. Niektoré z nich priamo oslovujú listom živnostníkov a ponúkajú im lístky na jedlo. Spoločnosť Cheque Dejeuner podľa konateľa spoločnosti Štefana Petríka pripravila pre živnostníkov aj súťaž o auto a iné ceny. Doxx zasa ponúka živnostníkom možnosť vyhrať až 300-tisíc korún.
Všetky firmy umožňujú kúpu stravných lístkov priamo vo svojich pobočkách, telefonicky, faxom alebo cez internet. Chcú tým získať čo najviac klientov.
Okrem ceny stravného lístka zaplatia živnostníci aj nižšiu sumu priamo spoločnosti, ktorá ho predáva. Firmy si tento poplatok účtujú ako balné. Pri objednávke lístkov na celý rok klient zaplatí asi 300 korún. Viac zaplatí v prípade, ak si bude objednávať lístky postupne. Pri mesačnom objednávaní zaplatí za balné asi sto korún. To znamená, že ročne zaplatí až 1200 korún. Čím viac však zaplatí za balné, tým menej sa mu kúpa lístkov oplatí. Keďže ročne sa dá na daniach ušetriť asi 2200 korún, pri mesačnom objednávaní by to znamenalo, že daňovník v skutočnosti ušetrí len tisícku.
Pri výbere firmy, od ktorej si živnostník kúpi stravné lístky, by mala rozhodovať najmä sieť reštaurácií, v ktorých možno s danými lístkami platiť. Väčšinou reštaurácie nemajú uzatvorenú zmluvu so všetkými spoločnosťami, ale len s dvoma alebo tromi. Záujemca by si mal preto najprv zistiť, akými lístkami sa dá platiť v jeho obľúbenej reštaurácii.
***
Znižovanie daňového základu
* výdavky na jedlo si môže uplatniť každá samostatne zárobkovo činná osoba (živnostníci aj ľudia, ktorí podnikajú podľa iného ako živnostenského zákona),
* tieto výdavky si nemôže uplatniť ten daňovník, ktorý okrem toho, že podniká, je súčasne aj zamestnaný a vzniká mu nárok na príspevok na stravovanie,
* za jedno jedlo si možno odrátať z daňového základu 55 percent, maximálne však zo sumy 89 korún za deň,
* daňovník má nárok na jedno jedlo za každý odpracovaný deň, ak pracuje 5 až 12 hodín,
* ak pracuje viac ako 12 hodín, vzniká mu nárok na ďalšie jedlo,
* náklady na jedlo možno preukázať pokladničnými blokmi z reštaurácie alebo stravnými lístkami,
* náklady za jedlo nie je možné preukazovať spätne, ak si niekto napríklad kúpi lístky až vo februári, nemôže si dať do daňového priznania aj stravu za január.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári