dnes od basketbalového trénera Mariána Matyáša
S mäskom a klobáskami na grile sa vie pohrať
Marián Matyáš pochodil s basketbalom svet krížom-krážom, ochutnal kadečo z miestnych špecialít, ale najlepšie sa cíti na chalupe, v dedinke Bôrka, na konci Zádielskej doliny, kde sa môže realizovať pri obľúbenej činnosti - grilovaní. "S mäskom a klobáskami na grile sa viem pohrať, počas sezóny mám k tomu dosť príležitostí. A keď ma vyhecuje spoločnosť, rád sa pustím, najmä v zime, do pečenia lokší. Je to moja špecialita. Ten recept som odkukal ešte ako malý chlapec od mamky, ktorá pochádza zo Západného Slovenska. V chalupe na sporáku s husacou alebo kačacou masťou sú fantastické."
Ale inak necháva priestor na realizáciu manželke Darine. Pre ňu je vraj varenie hobby, vie doň dať doslova všetko. Nečudo, základy má od 97-ročnej babky zo Stredného Slovenska, čosi pochytila zo Spiša, odkiaľ pochádza jej otec, starý otec bol zas Maďar. A ona trávievala všetky sviatky na veľkej katolíckej fare, kde sa vyváralo ostošesť. Takže, načo sa vychýrenej kuchárke pliesť do remesla? "Keď je doma, tak sa do takých vecí radšej nepúšťam. Aj keď nemôžem povedať, že to neviem. Keď bola raz na študijnom pobyte v Nórsku, chcel som ju prekvapiť a privítal som ju doma rezňami so šalátom, čo má veľmi rada. Rezeň bol vraj fantastický, šalát už menej."
M. Matyáš má v obľube okrem našskej aj čínsku či francúzsku kuchyňu. "Pochodil som dosť po svete a všade som sa snažil okoštovať miestne špeciality. Chutilo mi všetko, až na tie studené ovocné polievky v Poľsku. Akosi mi nešli dolu krkom."
Rajčiansky obarec
Suroviny: zemiaky, domáca slaninka, cibuľa, huby (najlepšie čerstvé kuriatka, ale môžu byť i sušené huby), petržlen, hladká múka, soľ, čierne korenie, rasca, majoránka, červená paprika. Postup: na malé kocky nakrájať slaninku a upražíť ju, pridať nakrájanú cibuľku a umyté i pokrájané huby, potom všetky koreniny (červenú papriku až na koniec, aby to nezhorklo), zaliať vodou a pridať opäť nadrobno pokrájané zemiaky. Pred dovarením si pripraviť mrveničku. Z hladkej múky, soli a vody vypracovať cesto (tak do dlane), urobíť z neho malé guličky s priemerom asi 1 cm a hádzať ich do vriacej polievky. Na záver posypať petržlenom.
Dobrú chuť!
mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári