Rodina Hurajovcov zo Sabinova sú remeselníci-samoukovia. Otec Ivan vo voľných chvíľach vyrezáva rôzne ozdobné predmety a prezenty z dreva, mamka
Ingrid Timková
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Jarmila sa venuje pečeniu perníkov a syn Gabriel zas tvorí nádherné úžitkové a ozdobné veci z keramiky. Vo svojom dome už privítali množstvo ľudí zo zahraničia. Cudzinci si k nim chodia kupovať ich výtvory, či pozrieť si dielňu. Boli u nich turisti takmer z celého sveta. „Deti si rady vyskúšajú prácu s hrnčiarskym kruhom," vraví Gabriel.
Gabo je vyštudovaný inžinier-potravinár. Pracoval v jednej veľkej potravinárskej firme v Bratislave vo vedúcej funkcii. Práca ho však nebavila. Preto po návrate domov začal rozmýšľať o tom, ako sa bude živiť. „Vždy som si chcel vyskúšať, aký je to pocit vytočiť si niečo na hrnčiarskom kruhu. Považujem to za tvorivú prácu, preto som s tým začal. Keramikárom je aj môj brat. Túto prácu však zanechal. Je to paradox, on sa živí niečím podobným ako ja v Bratislave. Doma však po ňom ostal hrnčiarsky kruh a keramická pec," vysvetľuje.
Urobil si školu, aby získal výučný list a začal s výrobou. Vyrába najmä gotické poháre, rôzne úžitkové premety z hliny, glazúrované aj bez glazúry. Jeho špecialitou je razenie ornamentov do hliny. Gabriel je aj šermiar. Jeho dobové výrobky z hliny môžu diváci vidieť aj počas šermiarskych vystúpení v rôznych mestách.
S drevom začal pracovať otec Ivan už v detstve. Vyrezáva rôzne figúry, postavičky, ozdobné predmety do kuchyne, reliéfy, či vianočné a veľkonočné dekorácie. Jeho zaujímavým výtvorom je aj drevená reťaz. „Je vyrobená z jedného kusu dreva," vysvetľuje I. Huraj. Jednotlivé oka na nej sú plné, nespájané.
O dvoch remeselníkov sa stará mamka Jarmila, ktorá je vynikajúca kuchárka, o čom sme sa sami presvedčili. Hoci veľmi rada varí a pečie koláče, najradšej zo všetkého pečie medovníčky. Tie väčšinou rozdáva. „Chodím ich aj predávať na jarmoky. Ale chodím tam najmä preto, lebo rada komunikujem s ľuďmi. A práve na jarmokoch sa môžem vyrozprávať do sýtosti," vraví pani Jarka.
O jej medovníčky je veľký záujem. Potešili sa z nich aj ľudia spoza veľkej mláky či Európy. Pravidelne ich pečie aj pre jedného zákazníka, ktorý ich nosí do Francúzska. Pochutnali si na nich aj v Škótsku, Estónsku či Malte. „Medovník môže byť drobný darček, ktorý sa väčšinou dá aj zjesť. Je to pochúťka s jedinečnou vôňou medu, so spomienkou na starú mamu. Najviac ma poteší, ak mi povie, že môj medovníček je ako z rozprávky," dodáva.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári