Monte Bianco, talianska reštaurácia
Miešaný vínny drink
"Ako aperitív by som ponúkla suchý sekt Prosecco Extra Dry s Camparim a pomarančovou šťavou," radí konateľka reštaurácie Viera Lenčová. Ďalšie nápoje by sa odvíjali od jedál, ktoré by tvorili slávnostné menu. Silvestrovskú noc treba začať ľahšími a končiť ťažšími, staršími ročníkmi kvalitného vína. "Napríklad bielym vínom, vynikajúcim Sauvignonom alebo Chardonay. K takému bonbóniku by neskôr patril pohár najnámejšieho talianského červeného vína - Sasiccai. Talianské vína sú veľmi kvalitné o čom svedčí fakt, že ich export tvorí 42 percent vín zo svetovej produkcie. Myslím si, že koniec roka by mal byť slávnostný pre každého." Ako na nový rok, tak po celý rok... Víno je nápojom kráľov, preto by aj nový rok mal začať kráľovsky...
Santa Lucia, reštaurácia
Ružový panter
V šejkri zmiešame 0,1 dcl kondenzovaného mlieka Tatra, 0,05 dcl ananásového džúsu, 0,05 dcl pomarančového džúsu, 0,04 dcl griotky a 0,02 dcl malibu. Podávame v širokých miskovitých pohároch na dlhej stopke. "Drink má zaujímavú lahodnú mliečnu chuť. Názov je odvodený od farby, pretože je slabo ružový od griotky," vraví čašník František Marcin. Drink sa hodí najmä pre ženy, lebo je sladký ako ony. "Je to jemný nápoj, môže sa ho počas silvestrovskej noci vypiť aj päť-šesť pohárov a nič sa dámam nestane. Akurát im mierne stúpne nálada. Podčiarkuje decentnú silvestrovskú zábavu." Ružový panter je vhodný nielen pre krajšiu polovičku ľudstva, ale pre všetkých, ktorí si v novom roku nechcú zložiť ružové okuliare...
Carpano, kaviareň
Zelená láska
Do baňatého pohára vrstvíme 4 cl curacaoblue, 4 cl sunquiku, dcl pomarančového džúsu, 0,5 dcl sódy, ľad, rez citróna. Pohár ozdobíme ananásom, alebo iným ovocím podľa nálady a chute. "Tento nápoj sme vybrali kvôli jeho názvu, ktorý asociuje medzi ľuďmi lásku," hovorí prevádzkarka kaviarne Mária Bocánová. "Lásku si určite každý rok želá väčšina ľudí. Láskou všetko začína a končí. Prajem všetkým ľuďom aby jej v rôznej podobe mali v novom roku stále dosť." Nápoj je sviežej kyslastej chuti, neubíja, ale povzbudí a inšpiruje konzumentov k zaujímavému využitiu silvestrovskej noci. Pozor si treba dávať len na to zelené láskyplné volanie prírody...
Irish Pub Diesel, pub
Turbo Diesel
Aj tento horiaci nápoj sa vrství. Na dno kalištekovitého pohára dáme 2 cl calui (kakaový likér), 1 cl striebornej tequily, na vrch 1 cl absint (obsahuje 70 % alkoholu). Drink sa v pohári zapálime. Konzument ho pije cez slamku, ale musí mu to ísť veľmi rýchlo, ináč sa môže zapáliť aj slamka a aj on. Drink je silný a agresívny, určený pre odolnejších a odvážnejších konzumentov. "Ústa ešte nikomu nehoreli, ale slamka sa zapálila už viackrát," hovorí majiteľ pubu Gabriel Németh. "Zopár ľudí sa už z toho ´zturbovalo´. Aj stoly párkrát horeli. Stačí ak z horiaceho drinku kvapne na stôl, alebo sa vyleje a už je oheň na streche... Žiadne úrazy sa však pri konzumácii nestali." Majiteľ ho odporúča všetkým, ktorí svoju tohtoročnú silvestrovskú noc chcú stráviť vzrušujúco a netradične.
Pripravila: Andrea BOŽINOVSKÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári