mestským kultúrnym strediskom sa na chvíľu premenilo na veľký gazdovský dvor, kde rozvoniavalo dobré vínko a kapustnica. "Pravá dedinská zabíjačka patrí k slovenskému folklóru. V predvianočnom čase vždy symbolizovala hojnosť a zavŕšenie roku," poznamenal zástupca primátora Ján Ďurovčík.
Zabíjačka sa zaobišla bez naháňania kvíliaceho prasiatka po námestí. "Doniesli sme ho už zabité. Pre divákov tu bola len ukážka - najprv sme ho opálili a postupne naporcovali," povedal viceprednosta & hlavný mäsiar Gabriel Dorič, ktorý je známym gurmánom. Galantný oblek zamenil za mäsiarske oblečenie, s nožom a sekáčom narábal majstrovsky. "Nie je to moja prvá zabíjačka," povedal. Pri porcovaní mu pomáhala hovorkyňa magistrátu Vierka Pakánová. Opekanie prasiatka bolo lákadlom najmä pre najmenších divákov - také čosi videli naživo prvýkrát v živote. "Kedysi sme na dedine robievali zabíjačky, ale starí rodičia už pomreli - moje deti to už nezažili," dodal Michalovčan, ktorý sa sem prišiel pozrieť so synmi Jankom a Zdenkom.
Autor: mpo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári