Korzár logo Korzár Košice

Recepty známych Košičanov

* Člen činohry Štátneho divadla Košice Róbert Šudíktajne hádže klobásku do vianočnej kapustniceKačicu si dá až po polnočnej omšiČlen činohry

* Člen činohry Štátneho divadla Košice Róbert Šudík

tajne hádže klobásku do vianočnej kapustnice

Kačicu si dá až po polnočnej omši

Člen činohry Štátneho divadla Košice Róbert Šudík sa snaží na Vianoce dodržiavať zvyklosti z rodných Kysúc. "Preto aj pripravujem špeciálnu kysuckú kapustnicu, ktorú ma naučila moja mamka. Zvláštnosťou je, že sa do nej dávajú vajíčka a v žiadnom prípade v nej nesmie byť klobása a ani žiadne iné mäso. Ja sa však priznám, že si do nej občas nejakú tú klobásku prihodím, prípadne aj rebierko s troškou mäska. Keby to však vedela moja mama, zahluší ma," prezradil nám R. Šudík s úsmevom. "Na Kysuciach je totiž taký zvyk, že štedrá večera nesmie obsahovať mäso, preto v tejto kapustnici nie je klobáska. Všetko jedlo na štedrovečernom stole musí byť veľmi pôstne, dovolená je iba rybka. Zvykom však je upiecť už počas dňa kačicu, ktorá však ostáva schovaná v rúre a zjesť sa môže až vtedy, keď sa vrátite z polnočnej omše," dodal R. Šudík, ktorý vianočné jedlá pripravuje vždy spolu s manželkou a v kuchyni si tak spoločne užívajú sviatočnú pohodu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kysucká kapustnica

Potrebujeme: kyslú kapustu, jušku (šťava z kyslej kapusty), maslo, cibuľu, červenú papriku, hríby, vajcia. Postup: na masle upražíme cibuľku, pridáme červenú papriku a krátko popražíme. Zalejeme juškou, do ktorej pridáme nadrobno pokrájanú kapustu a za hrsť hríbov. Necháme povariť a na záver si v pohári rozmixujeme niekoľko vajíčok, ktoré pridáme do vriacej polievky a zo dve-tri vajíčka dáme do kapustnice aj v celku, nerozhabarkované, čiže na strateno. Podávame s chlebom.

kid

* Redaktorka televízie Markíza Anka Lemešányiová

si vianočné pečenie vďaka novej rúre doslova užije

Synovia sú ufrflaní zásobovači

Redaktorka televízie Markíza Anka Lemešányiová si tohto roku na Vianoce pečenie koláčov doslova a do písmena užije. "Kúpila som si totiž konečne poriadnu rúru," prezradila. "Mnoho žien si pred sviatkami iba povzdychne - zase budem musieť piecť. U mňa je to naopak, v pečení sa budem vyžívať. Pripravím niekoľko sladkých koláčov - určite nebude chýbať nepečená banánová torta. Robím ju aj v priebehu roka, no deti ju zbožňujú, takže nesmie chýbať ani na Vianoce. Tiež mám rada takzvané svadobné pečivo - tyčinky z lístkového cesta posypané strúhaným syrom." Anka by rada pochválila svojich synov, že jej pri pečení pomáhajú... "Nosia mi múku z komory, prilievajú mlieko a keď prídem na to, že mi došlo maslo a súrne ho potrebujem, tak ich pošlem do obchodu. Urobia to, ale toľko sa okolo toho nafrflú... Sú to takí ufrflaní zásobovači," dodala Anka s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu

Nepečená banánová torta

Potrebujeme: piškóty, vanilkový puding, banány, ovocie na ozdobenie, šľahačku. Postup: do tortovej formy poukladáme na dno vrstvu piškôt, pokračujeme vrstvou na tenké kolieska nakrájaného banánu a zalejeme to vanilkovým pudingom, ktorý sme si vopred pripravili. Pokračujeme ďalšou vrstvou piškôt a banánu, ktorú zase zalejeme pudingom. V tomto postupe pokračujeme, až kým sa nám tortová forma nezaplní. Poslednou vrstvou by mal byť puding, na ktorý ešte dáme rôzne ovocie. Necháme v chladničke odležať tri hodiny a podávame ozdobené šľahačkou.

kid

* Riaditeľ ÚHA Ing. arch. Peter Murko je v kuchyni

len pomocníkom

Pálenka razí cestu kapustnici

Rodina hlavného architekta mesta a riaditeľa Útvaru hlavného architekta Ing. arch. Petra Murka dodržiava vianočné tradície hlavne z okolia Gemera. On, samozrejme, tiež. Aj keď, čo sa týka kuchyne, v nej len zastáva funkciu prvého pomocníka. Nechce zavadzať hlavnému kuchárovi - manželke.

SkryťVypnúť reklamu

"Na Štedrý večer sa najprv poumývame vo vode, v ktorej plávu mince, potom si dáme na zdravie oblátky s medom. Po nich príde k slovu hriatá pálenka, aby vrchol večera, kapustnica, išla dobre dolu krkom," menuje P. Murko. Plávať v nej musia 2-3 druhy klobás, údené mäso, huby. Hustá má byť tak, aby v nej stála lyžica. "Večera končí kaprom so šalátom. V poslednom období však experimentujeme a mávame aj lososa. Ryby mám rád, aj keď som mal obdobie, kedy mi začali liezť von aj ušami..." Bolo to počas pobytu v USA, kedy sa P. Murko vybral na rybačku. Takú, že akú rybu si s priateľmi zmysleli uloviť, taká sa na udicu chytila. Filety z 18 tuniakoch a modrých ryb, čo vtedy skončili na háčikoch, jedol tri mesiace.

Losos na víne

Suroviny: 1500 g očisteného lososa, 2 dcl červeného vína, 150 g francúzskeho masla, 50 g hladkej múky, 100 g koreňovej zeleniny, 50 g cibule, celé čierne korenie, bobkový list, soľ, 3 dcl vývaru z rýb. Postup: očisteného lososa umyjeme, pokrájame na porcie, osolíme. Do červeného vína dáme na kolieska pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu a korenie. Osolené porcie lososa vložíme do nálevu a dusíme asi 15 minút. Potom vyberieme, šťavu scedíme, pridáme vývar a zavaríme. Šťavu zahustíme francúzskym maslom a varíme do čiastočného zhustnutia. Dusené ryby podávame poliate šťavou. Prílohou môžu byť opekané zemiaky.

* Starostka Poľova Mária Birošová má predpremiéru na zabíjačke

Hriatô si doma dajú i baby

Starostka Poľova Mária Birošová si nevie predstaviť, že by počas štedrej večere nemali na stole poľovské hriatô. Recept naň získala od manželovej babičky. Je to nápoj, ktorý rovnako chutí chlapom i babám, takže aj ona, aj dcéra, si po kalíšteku rady dajú. Veď je to liek. "Hriatô sa u nás pripravuje len na Štedrý večer. Aby sme počas roka celkom nevyšli z cviku, pretože, čo sa často nerobí, to sa môže zabudnúť, jeho predpremiéru mávame pravidelne na zabíjačke. Tam si ho odskúšame na nečisto a na Štedrý večer potom naostro. Zatiaľ sa vždy vydarilo," zhodnotila M. Birošová svoj "barmanský" výkon.

Poľovské hriatô

Potrebujeme: 0,7 l jemnej vodky, 5 polievkových lyžíc kryštáľového cukru, cesnak, 1/8 masla, 1 dcl vody. Postup: Na panvici skaramelizujeme cukor, keď začne naberať hnedastú farbu, pridáme cesnak. Nesmie byť popučený cez pasírovatko, ale len pokrájaný nožíkom. Ak nám cukor začne tvrdnúť, pridáme maslo a asi 2-3 minúty necháme, aby maslo preniklo do cukru. Potom zalejeme 1 dcl vody. Zmes sa rozvarí na tekutinu, do ktorej vlejeme 0,7 litra jemnej vodky. Pozor, vodka nesmie zovrieť! Hneď, ako začne bublať, odstaví sa, zakryje, čiže sa svojím spôsobom nechá "dôjsť". Pijeme ešte za tepla. Chlapi ho môžu piť aj s kúskami cesnaku, pre ženy sa môže hriatô scediť.

Na zdravie!

lia

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 791
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 479
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 479
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 594
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 481
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 392
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 265
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 1 992
  1. Peter Slamenik: Černák
  2. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  3. Ján Chomík: Blázni
  4. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  5. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  6. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  7. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 532
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 148
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 299
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 252
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 801
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 203
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 974
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 985
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Peter Slamenik: Černák
  2. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  3. Ján Chomík: Blázni
  4. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  5. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  6. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  7. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 532
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 148
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 299
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 252
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 801
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 203
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 974
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 985
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu