Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 27. apríl, 2018 | Meniny má Jaroslav
Pridajte si svoje mesto

Recepty známych Košičanov

* Člen činohry Štátneho divadla Košice Róbert Šudíktajne hádže klobásku do vianočnej kapustniceKačicu si dá až po polnočnej omšiČlen činohry

* Člen činohry Štátneho divadla Košice Róbert Šudík

tajne hádže klobásku do vianočnej kapustnice

Kačicu si dá až po polnočnej omši

Člen činohry Štátneho divadla Košice Róbert Šudík sa snaží na Vianoce dodržiavať zvyklosti z rodných Kysúc. "Preto aj pripravujem špeciálnu kysuckú kapustnicu, ktorú ma naučila moja mamka. Zvláštnosťou je, že sa do nej dávajú vajíčka a v žiadnom prípade v nej nesmie byť klobása a ani žiadne iné mäso. Ja sa však priznám, že si do nej občas nejakú tú klobásku prihodím, prípadne aj rebierko s troškou mäska. Keby to však vedela moja mama, zahluší ma," prezradil nám R. Šudík s úsmevom. "Na Kysuciach je totiž taký zvyk, že štedrá večera nesmie obsahovať mäso, preto v tejto kapustnici nie je klobáska. Všetko jedlo na štedrovečernom stole musí byť veľmi pôstne, dovolená je iba rybka. Zvykom však je upiecť už počas dňa kačicu, ktorá však ostáva schovaná v rúre a zjesť sa môže až vtedy, keď sa vrátite z polnočnej omše," dodal R. Šudík, ktorý vianočné jedlá pripravuje vždy spolu s manželkou a v kuchyni si tak spoločne užívajú sviatočnú pohodu.

Kysucká kapustnica

Potrebujeme: kyslú kapustu, jušku (šťava z kyslej kapusty), maslo, cibuľu, červenú papriku, hríby, vajcia. Postup: na masle upražíme cibuľku, pridáme červenú papriku a krátko popražíme. Zalejeme juškou, do ktorej pridáme nadrobno pokrájanú kapustu a za hrsť hríbov. Necháme povariť a na záver si v pohári rozmixujeme niekoľko vajíčok, ktoré pridáme do vriacej polievky a zo dve-tri vajíčka dáme do kapustnice aj v celku, nerozhabarkované, čiže na strateno. Podávame s chlebom.

kid

* Redaktorka televízie Markíza Anka Lemešányiová

si vianočné pečenie vďaka novej rúre doslova užije

Synovia sú ufrflaní zásobovači

Redaktorka televízie Markíza Anka Lemešányiová si tohto roku na Vianoce pečenie koláčov doslova a do písmena užije. "Kúpila som si totiž konečne poriadnu rúru," prezradila. "Mnoho žien si pred sviatkami iba povzdychne - zase budem musieť piecť. U mňa je to naopak, v pečení sa budem vyžívať. Pripravím niekoľko sladkých koláčov - určite nebude chýbať nepečená banánová torta. Robím ju aj v priebehu roka, no deti ju zbožňujú, takže nesmie chýbať ani na Vianoce. Tiež mám rada takzvané svadobné pečivo - tyčinky z lístkového cesta posypané strúhaným syrom." Anka by rada pochválila svojich synov, že jej pri pečení pomáhajú... "Nosia mi múku z komory, prilievajú mlieko a keď prídem na to, že mi došlo maslo a súrne ho potrebujem, tak ich pošlem do obchodu. Urobia to, ale toľko sa okolo toho nafrflú... Sú to takí ufrflaní zásobovači," dodala Anka s úsmevom.

Nepečená banánová torta

Potrebujeme: piškóty, vanilkový puding, banány, ovocie na ozdobenie, šľahačku. Postup: do tortovej formy poukladáme na dno vrstvu piškôt, pokračujeme vrstvou na tenké kolieska nakrájaného banánu a zalejeme to vanilkovým pudingom, ktorý sme si vopred pripravili. Pokračujeme ďalšou vrstvou piškôt a banánu, ktorú zase zalejeme pudingom. V tomto postupe pokračujeme, až kým sa nám tortová forma nezaplní. Poslednou vrstvou by mal byť puding, na ktorý ešte dáme rôzne ovocie. Necháme v chladničke odležať tri hodiny a podávame ozdobené šľahačkou.

kid

* Riaditeľ ÚHA Ing. arch. Peter Murko je v kuchyni

len pomocníkom

Pálenka razí cestu kapustnici

Rodina hlavného architekta mesta a riaditeľa Útvaru hlavného architekta Ing. arch. Petra Murka dodržiava vianočné tradície hlavne z okolia Gemera. On, samozrejme, tiež. Aj keď, čo sa týka kuchyne, v nej len zastáva funkciu prvého pomocníka. Nechce zavadzať hlavnému kuchárovi - manželke.

"Na Štedrý večer sa najprv poumývame vo vode, v ktorej plávu mince, potom si dáme na zdravie oblátky s medom. Po nich príde k slovu hriatá pálenka, aby vrchol večera, kapustnica, išla dobre dolu krkom," menuje P. Murko. Plávať v nej musia 2-3 druhy klobás, údené mäso, huby. Hustá má byť tak, aby v nej stála lyžica. "Večera končí kaprom so šalátom. V poslednom období však experimentujeme a mávame aj lososa. Ryby mám rád, aj keď som mal obdobie, kedy mi začali liezť von aj ušami..." Bolo to počas pobytu v USA, kedy sa P. Murko vybral na rybačku. Takú, že akú rybu si s priateľmi zmysleli uloviť, taká sa na udicu chytila. Filety z 18 tuniakoch a modrých ryb, čo vtedy skončili na háčikoch, jedol tri mesiace.

Losos na víne

Suroviny: 1500 g očisteného lososa, 2 dcl červeného vína, 150 g francúzskeho masla, 50 g hladkej múky, 100 g koreňovej zeleniny, 50 g cibule, celé čierne korenie, bobkový list, soľ, 3 dcl vývaru z rýb. Postup: očisteného lososa umyjeme, pokrájame na porcie, osolíme. Do červeného vína dáme na kolieska pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu a korenie. Osolené porcie lososa vložíme do nálevu a dusíme asi 15 minút. Potom vyberieme, šťavu scedíme, pridáme vývar a zavaríme. Šťavu zahustíme francúzskym maslom a varíme do čiastočného zhustnutia. Dusené ryby podávame poliate šťavou. Prílohou môžu byť opekané zemiaky.

* Starostka Poľova Mária Birošová má predpremiéru na zabíjačke

Hriatô si doma dajú i baby

Starostka Poľova Mária Birošová si nevie predstaviť, že by počas štedrej večere nemali na stole poľovské hriatô. Recept naň získala od manželovej babičky. Je to nápoj, ktorý rovnako chutí chlapom i babám, takže aj ona, aj dcéra, si po kalíšteku rady dajú. Veď je to liek. "Hriatô sa u nás pripravuje len na Štedrý večer. Aby sme počas roka celkom nevyšli z cviku, pretože, čo sa často nerobí, to sa môže zabudnúť, jeho predpremiéru mávame pravidelne na zabíjačke. Tam si ho odskúšame na nečisto a na Štedrý večer potom naostro. Zatiaľ sa vždy vydarilo," zhodnotila M. Birošová svoj "barmanský" výkon.

Poľovské hriatô

Potrebujeme: 0,7 l jemnej vodky, 5 polievkových lyžíc kryštáľového cukru, cesnak, 1/8 masla, 1 dcl vody. Postup: Na panvici skaramelizujeme cukor, keď začne naberať hnedastú farbu, pridáme cesnak. Nesmie byť popučený cez pasírovatko, ale len pokrájaný nožíkom. Ak nám cukor začne tvrdnúť, pridáme maslo a asi 2-3 minúty necháme, aby maslo preniklo do cukru. Potom zalejeme 1 dcl vody. Zmes sa rozvarí na tekutinu, do ktorej vlejeme 0,7 litra jemnej vodky. Pozor, vodka nesmie zovrieť! Hneď, ako začne bublať, odstaví sa, zakryje, čiže sa svojím spôsobom nechá "dôjsť". Pijeme ešte za tepla. Chlapi ho môžu piť aj s kúskami cesnaku, pre ženy sa môže hriatô scediť.

Na zdravie!

lia

Neprehliadnite tiež

Košice či Prešov. Ľudia sú teraz ochotní za byty priplatiť

Ceny bytov stúpli za posledné roky o 40 až 60 percent.

V hre o prešovský Spravbytkomfort môžu byť desiatky miliónov eur

Mesto vyzvalo akcionára na predloženie ponuky.

Zatykačom hľadaného Košičana zadržali v Česku už o tri dni

Košický súd ho vzal do väzby, aby sa nevyhýbal ďalším úkonom.

Ako sa spájali a strácali dediny na Spiši

Hovoria vám niečo Čenčice, Machalovce, Hadušovce, Primovce, či Majerka?

Jedenásťdňové oslavy Dňa mesta Košice sa začínajú

Zaspieva Grigorov aj Lojzo, novinkou je Tanec v meste.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vy ste tu pre nás, nie my pre vás, odkazujú farmári Matečnej

Viac ako sto farmárov z rôznych oblastí Slovenska sa stretlo so zástupcami ministerstva pôdohospodárstva, polície a prokuratúry.

DOMOV

Fico nepripustil chyby, viní Kisku a médiá

???????My nikam neodchádzame, povedal Robert Fico na sneme Smeru v Častej- Papierničke.

PRIMÁR

Ráno, alebo večer? Veda zisťovala, kedy má šport najväčší efekt

Zisťovali či sa oplatí cvičiť na lačno.

DOMOV

Snem Smeru: Fico opäť útočil na Kisku, aktivistov i médiá

Delegáti odštartovali snem hymnou a minútou ticha za Pašku.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  2. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  3. Plynové kondenzačné kotly IMMERGAS „šité na mieru“
  4. Miriam o dobrovoľníctve v Afrike: „Bola to životná skúsenosť.“
  5. Devätnásť destinácií, ktoré sú pre Slovákov TOP na leto 2018
  6. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  7. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  8. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  9. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  10. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  1. Devätnásť destinácií, ktoré sú pre Slovákov TOP na leto 2018
  2. Miriam o dobrovoľníctve v Afrike: „Bola to životná skúsenosť.“
  3. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  4. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  5. Plynové kondenzačné kotly IMMERGAS „šité na mieru“
  6. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  7. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  8. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  9. Naše finančné družstvo zveľaďuje svoje aktíva
  10. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si piatykrát odnáša Martinus
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 22 735
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 17 442
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 12 437
  4. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 248
  5. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko 7 991
  6. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 5 235
  7. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 4 789
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 3 763
  9. Devätnásť destinácií, ktoré sú pre Slovákov TOP na leto 2018 3 588
  10. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú 3 510

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop