dnes od mestského poslanca Mikuláša Čečka
Neochutnal by larvy, kobylky ani chrobáky
Poslanec Mestskéh zastupiteľstva Mikuláš Čečko varí rád. Kvôli pracovnej zaneprázdenenosti to však "stíha" väčšinou len cez víkend. Keďže najviac si vie pochutnať na mäse, najradšej varí jedlá práve z tejto suroviny. "Uprednostňujem bravčové kvôli jeho výraznejšej chuti. Pripravujem ho na rôzne spôsoby, ale najradšej mám dusené," vraví poslanec. Pojem zdravá strava mu nie je cudzí, pretože, ako tvrdí, už je dosť starý na to, aby sa o to zaujímal. V posledné roky prišiel na chuť surovej zeleniny a ovociu. "Konzumujem ich denne. Konzervy nekupujem a na ostatných potravinách, dochucovadlách si vždy pozriem ich zloženie."
Poslanec má v kuchyni maximálny poriadok a neznáša, ak mu niekto chce pri jeho gurmánskej tvorbe asistovať. "Dokonca už pri varení ihneď po sebe upratujem. Myslím si, že k dobrému jedlu patrí aj poriadok v kuchyni." Obľubuje klasickú slovenskú kuchyňu a pikantnú maďarskú. Zachutila mu aj talianska, predovšetkým cestoviny v rôznych kombináciách a omáčkach.
Na dovolenkách skúša tradičné národné jedlá krajiny, v ktorej sa nachádza. A domov si potom ako suveníry odnáša miestne ochucovadlá a koreniny. A čo by nikdy neochutnal? "Neviem si predstaviť jesť koníky, larvy a chrobáky, ktoré sú špecialitou v niektorých ázijských krajinách."
Zapekané mleté mäso na víne
Potrebujeme: 500 g mletého bravčovéhoho mäsa, 500 g mletého hovädzieho mäsa, 500 g šampinónov (čerstvých, nie z konzervy), 250 g mrkvy, červenej cibule (množstvo podľa chuti), pol litra bieleho suchého vína, soľ, čierne korenie, olej, worčesterová omáčka. Postup: na oleji opražíme cibuľku a mrkvu pokrájanú na drobné kocky. Pridáme šampiňóny pokrájané na štvrťky a spolu dusíme, keď zmes pustí šťavu, pridáme mleté mäso, podlievame vínom a dusíme. Okoreníme podľa vlastnej fantázie. Keď je zmes mäkká, uložíme ju na vymastený plech a prekryjeme dopredu pripravenou zemiakovou kašou (dôkladne aj okraje). Zemiaky pokvapkáme worčestrom. Pečieme približne pol hodinu pri 200 ° C. Pokrájame na väčšie kocky a podávame s čerstvou zeleninou.
Dobrú chuť!
boa
Autor: Nemohli pojednávať
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári