už po výlove v polovici novembra. Vianočný predaj sa však u nás v Períne, ako aj v Košiciach začal oficiálne včera," povedal nám vedúci rybničného hospodárstva firmy Edemi v Períne-Chýme Matej Grentzer.
Ako dodal, nákupná kaprárska horúčka sa bude s blížiacimi sa sviatkami stupňovať. "Väčšina si však nákup ryby necháva na poslednú chvíľu. Málokto si dáva kapra do mrazničky, chce radšej čerstvého. Čakám teda, že na budúci týždeň sa v predaji nezastavíme."
Po správe organizácie Greenpeace, že rybacie mäso na slovenskom trhu obsahuje škodlivé látky, sa rybári obávali, že o ryby nebude záujem. "Tá správa bola nejasná, nikto nepotvrdil, že práve ryby zo Slovenska sú nakazené. Ryby sú pravidelne vyšetrované. Vzorky sa odoberajú niekoľkokrát do roka. Všetko je v poriadku, pozrite sa, tu sú výsledky," hovorí a ukazuje nám správu hygienikov.
Kaprov by mal byť na trhu dostatok, ryby z Perína sa predávajú nielen pri rybníkoch, ale aj na viacerých miestach v Košiciach. "Jedna vec je ryby odchovať, druhá predať. Samotní odborníci hovoria, že ryby, ktoré sa dovážali minulý rok z Čiech, neboli také kvalitné, ako tie, ktoré vyrástli tohto roku."
Pre orientáciu, kilo kapra v tomto roku ponúkajú za 80 korún, tolostolobika za 50 korún.
O tom, že dobre pripravená ryba je skutočnou lahôdkou, sa priamo na rybníkoch v uplynulých dňoch presvedčili aj známe osobnosti. "Bol tu Pavol Hammel i Sisa Sklovska. Miro Donutil, ktorý rybám veľmi neholduje, napísal do našej kroniky, že dobre pripravená ryba je nezabudnuteľnou dobrotou. Veľmi si tu pochutnali," povedal M. Grentzer a dodal, že už dnes sa na rybníkoch zastaví aj realizačný tím HC Košice.
O probléme v súvislosti s kvalitou kaprov píšeme aj na strane 8.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári