dnes od speváka Mira Procházku
Pri varení nedoporučuje odbiehať k milostným hrám
Košický spevák Miro Procházka, ktorého poznáte i pod menom Bogieman, sa považuje za celkom dobrého kuchára. "Pred pár rokmi, keď som bol ešte slobodný, bol som takzvaný hemendeksový typ - každý večer som jedol to isté. Ale chutilo mi to. Keď som sa oženil, tak aj napriek tomu, že moja manželka varí vynikajúco, pustil som sa do varenia." Začínal vraj rôznymi experimentami s čínskou kuchyňou. "Týmto pokrmom som neúnavne hostil svoje návštevy, až ma nakoniec ´ázijske kulinárske umenie´ prestalo baviť. Z celého procesu varenia ma najviac baví aranžovanie a konečná fáza dochucovanie jedál."
Po "čínskom období" dohnali M. Procházku okolnosti k tomu, aby privoňal aj ku slovenskej kuchyni. "Niečo som odpozoroval od manželky, zvyšok som konzultoval telefonicky. Dnes už bežne varím rôzne polievky a s pomocou kuchárskej knihy si trúfnem na mnoho jedál. Dnešná rýchla doba núti ľudí byť príležitostnými, respektíve víkendovými kuchármi. Milujem chvíle, keď mi asistuje môj mladší syn a diktuje mi správne poradie pri obaľovaní rezňov."
M. Procházka nepatrí v kuchyni medzi typických mužov, po ktorých ostáva kopa špinavého riadu. "Asi je to vekom, ale postupne som sa naučil všetko po sebe odpratať a keďže neznášam zaschnutý riad, snažím sa ho umyť ihneď po konzumácii. Mám za sebou aj nejakú tú kuchynskú nehodu, zopár hrncov som už zlikvidoval... Preto nedoporučujem začínajúcim kuchárom počas varenia odbiehať k televízii, na toaletu a venovať sa milostným hrám..."
Brokolicový prívarok
Potrebujeme: brokolica, tavený syr, olivový olej, hladká múka, sladká smotana, soľ, cesnak, cukor, orechy, zemiaky alebo cestoviny. Postup: vo vriacej vode uvaríme brokolicu. Potom ju rozmixujeme spolu s tromi alebo štyrmi trojuholníkmi taveného syra. Do hrnca nalejeme olivový olej. Do rozpáleného oleja pridame hladkú múku, zamiešame, nasypeme rozmixovanú hmotu. Zriedime so sladkou smotanou. Dochutíme
soľou, cesnakom, cukrom a štipkou postrúhaného orecha. Za stáleho miešania pokrm dovaríme. Brokolicový prívarok môžeme podávať s cestovinou alebo so zemiakmi.
Dobrú chuť!
kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári