Korzár logo Korzár Košice

Získal svetové uznanie za jedľovú medovicu

APIMONDIA je svetová výstava včelárskych produktov a výrobcov včelárskych potrieb. Koná sa každé dva roky. Toho roku bola v Írsku. Zo Slovenska na ňu

postúpili tri vzorky medu. Jednou z nich bola bardejovská jedľová medovica od včelára Jozefa Voľanského. Na výstave získal za ňu najvyššie čestné uznanie v kategórii tmavé medy. "Je veľmi málo krajín na svete, kde včely dokážu vyrobiť jedľovú medovicu. Je to len Slovensko, Poľsko a Taliansko," hovorí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S láskou sa pustil do vysvetľovania tajov svojho koníčka. A tak sme sa dozvedeli, že medy sa delia na dve základné skupiny. Nektárové, ktoré sú z kvetov a potom medovicové, ktoré sú živočíšneho pôvodu. Znamená to, že vošky napadnú stromy, ich metabolizmus však nie je schopný všetky cukry spracovať a tak ich vylučujú. A včielky ich pozbierajú. Medovica môže byť z listnatých alebo ihličnatých stromov. Na Slovensku vzniká jedľová medovica jedine v čergovskom pohorí.

SkryťVypnúť reklamu

Jozef Voľanský má 123 rodín včiel v kočovných vozoch. Kočuje s nimi na Čergove. Najviac roboty okolo nich je v mesiacoch máj - jún: "Treba ich udržať pri sile, a aby sa nerojili. V tomto období som pri včelách každý deň." Na otázku, či ho poznajú, sa zasmial: "Včely nikdy nepoznajú svojho majiteľa. Veď každý deň tisícky z nich odumierajú a ďalšie tisíce sa liahnu." Aby neútočili, musia byť z kvalitného genofondu. Sám hovorí, že na včelie žihadlá si už zvykol. Iné mu ani neostáva, keď ich denne dostáva aspoň pätnásť.

Doteraz jedľovú medovicu zo Slovenska vykupovali české firmy a cez ne sa vyvážala na západné trhy. Tam je o tieto jednodruhové medy, veľmi lahodné a špecifické svojou chuťou, vôňou i farbou, veľký záujem. Jozef Voľanský chce, aby sa bardejovský región zviditeľnil, preto aj med má názov bardejovský. Jeho snahou je, aby sa medovina do sveta nevyvážala cez iné firmy, ale priamo a tak sa venuje aj obchodu s medom. Povzdychol si, že cena medu je veľmi nízka. V tomto roku už trikrát spadla. V roku 2003 boli nákupné ceny medu 85 korún a v tomto roku sa vykupuje už len za 35 korún kilogram.

SkryťVypnúť reklamu

Napriek tomu je na Slovensku nadprodukcia medu, zhruba sa ho vyprodukuje 3-tisíc ton ročne. Z toho polovica sa spotrebuje doma. Pri prepočte na obyvateľa sú štatistiky zaujímavé - Nemci spotrebujú 1,2 kilogramu medu ročne, takisto Taliani, Francúzi. Na Slovensku je to však iba 0,3 kilogramu. Aj preto sa vyváža a klesá jeho cena.

Podľa čoho sa rozhodujete pri kúpe medu? Však ho chcete mať tekutý a aby nekryštalizoval? Že to nemusí byť to pravé orechové, dokazujú slová zanieteného včelára: "Kryštalizuje totiž iba pravý med." Obchodné reťazce, ako hovorí, však predávajú aj nepravý, falšovaný med: "Základnou zložkou medu je glukóza a fruktóza. Technológie sú však dnes tak vyspelé, že tieto zložky dokážu umelo nahradiť. Je to tak dokonale sfalšované, že laboratóriá na Slovensku nedokážu odhaliť pravý med od nepravého. Falošný však nekryštalizuje. Je stále pekne tekutý. Zákazníka láka, lebo je lacný, pekný a číry." Kto chce podľa neho konzumovať kvalitné medy, ktorými chce podporiť svoje zdravie, mal by ich kupovať od včelárov.

SkryťVypnúť reklamu

Aj napriek množstvu vedomostí, ktoré o mede a včelárstve Jozef Voľanský má, tvrdí, že včelári iba päť rokov. Najprv si kúpil jeden úľ, aby mal med pre deti. Potom sa mu to zdalo málo a prikúpil si ďalších šesť: "Na druhý rok som našiel v novinách inzerát, že jedna česká spoločnosť hľadá nákupcu medu. Po roku mi ponúkli založenie spoločnej česko-slovenskej firmy. Na Slovensku sme mali 37 nákupných skladov."

Keďže do včelárstva začal vidieť viac, kúpil si od včelára z Prešova kočovné vozy: "Je to sedemdesiatročný včelár Michal Vinc. On ma uviedol do tajomstiev včelárenia." Dnes už má obchod s včelárskymi produktmi. Spracoval aj projekt pre Európsku úniu a bol úspešný. V Bardejove na Poštárke stavia baliareň medu. "Ak ju dokončíme, už sa bardejovské kvalitné medy nebudú predávať v sudoch ako surovina," zdôraznil.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 24 546
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 518
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 558
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 408
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 333
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 272
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 851
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 574
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu