postúpili tri vzorky medu. Jednou z nich bola bardejovská jedľová medovica od včelára Jozefa Voľanského. Na výstave získal za ňu najvyššie čestné uznanie v kategórii tmavé medy. "Je veľmi málo krajín na svete, kde včely dokážu vyrobiť jedľovú medovicu. Je to len Slovensko, Poľsko a Taliansko," hovorí.
S láskou sa pustil do vysvetľovania tajov svojho koníčka. A tak sme sa dozvedeli, že medy sa delia na dve základné skupiny. Nektárové, ktoré sú z kvetov a potom medovicové, ktoré sú živočíšneho pôvodu. Znamená to, že vošky napadnú stromy, ich metabolizmus však nie je schopný všetky cukry spracovať a tak ich vylučujú. A včielky ich pozbierajú. Medovica môže byť z listnatých alebo ihličnatých stromov. Na Slovensku vzniká jedľová medovica jedine v čergovskom pohorí.
Jozef Voľanský má 123 rodín včiel v kočovných vozoch. Kočuje s nimi na Čergove. Najviac roboty okolo nich je v mesiacoch máj - jún: "Treba ich udržať pri sile, a aby sa nerojili. V tomto období som pri včelách každý deň." Na otázku, či ho poznajú, sa zasmial: "Včely nikdy nepoznajú svojho majiteľa. Veď každý deň tisícky z nich odumierajú a ďalšie tisíce sa liahnu." Aby neútočili, musia byť z kvalitného genofondu. Sám hovorí, že na včelie žihadlá si už zvykol. Iné mu ani neostáva, keď ich denne dostáva aspoň pätnásť.
Doteraz jedľovú medovicu zo Slovenska vykupovali české firmy a cez ne sa vyvážala na západné trhy. Tam je o tieto jednodruhové medy, veľmi lahodné a špecifické svojou chuťou, vôňou i farbou, veľký záujem. Jozef Voľanský chce, aby sa bardejovský región zviditeľnil, preto aj med má názov bardejovský. Jeho snahou je, aby sa medovina do sveta nevyvážala cez iné firmy, ale priamo a tak sa venuje aj obchodu s medom. Povzdychol si, že cena medu je veľmi nízka. V tomto roku už trikrát spadla. V roku 2003 boli nákupné ceny medu 85 korún a v tomto roku sa vykupuje už len za 35 korún kilogram.
Napriek tomu je na Slovensku nadprodukcia medu, zhruba sa ho vyprodukuje 3-tisíc ton ročne. Z toho polovica sa spotrebuje doma. Pri prepočte na obyvateľa sú štatistiky zaujímavé - Nemci spotrebujú 1,2 kilogramu medu ročne, takisto Taliani, Francúzi. Na Slovensku je to však iba 0,3 kilogramu. Aj preto sa vyváža a klesá jeho cena.
Podľa čoho sa rozhodujete pri kúpe medu? Však ho chcete mať tekutý a aby nekryštalizoval? Že to nemusí byť to pravé orechové, dokazujú slová zanieteného včelára: "Kryštalizuje totiž iba pravý med." Obchodné reťazce, ako hovorí, však predávajú aj nepravý, falšovaný med: "Základnou zložkou medu je glukóza a fruktóza. Technológie sú však dnes tak vyspelé, že tieto zložky dokážu umelo nahradiť. Je to tak dokonale sfalšované, že laboratóriá na Slovensku nedokážu odhaliť pravý med od nepravého. Falošný však nekryštalizuje. Je stále pekne tekutý. Zákazníka láka, lebo je lacný, pekný a číry." Kto chce podľa neho konzumovať kvalitné medy, ktorými chce podporiť svoje zdravie, mal by ich kupovať od včelárov.
Aj napriek množstvu vedomostí, ktoré o mede a včelárstve Jozef Voľanský má, tvrdí, že včelári iba päť rokov. Najprv si kúpil jeden úľ, aby mal med pre deti. Potom sa mu to zdalo málo a prikúpil si ďalších šesť: "Na druhý rok som našiel v novinách inzerát, že jedna česká spoločnosť hľadá nákupcu medu. Po roku mi ponúkli založenie spoločnej česko-slovenskej firmy. Na Slovensku sme mali 37 nákupných skladov."
Keďže do včelárstva začal vidieť viac, kúpil si od včelára z Prešova kočovné vozy: "Je to sedemdesiatročný včelár Michal Vinc. On ma uviedol do tajomstiev včelárenia." Dnes už má obchod s včelárskymi produktmi. Spracoval aj projekt pre Európsku úniu a bol úspešný. V Bardejove na Poštárke stavia baliareň medu. "Ak ju dokončíme, už sa bardejovské kvalitné medy nebudú predávať v sudoch ako surovina," zdôraznil.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári