dnes od reprezentantky Slovenska v squashi Henriety Lokšovej
Haluškami nakŕmi trénera i návštevu z Ameriky
Za svoj prvý kuchársky úspech považuje H. Lokšová tortu, ktorú celkom sama, asi v trinástich rokoch, upiekla pre krstného otca oslavujúceho narodeniny. "V rodinnom dome som vyrastala s dvoma sestrami. Bola to záhrada, domácnosť, ale aj šport. Museli sme mamičke pomáhať aj v kuchyni, kde som sa obšmietala radšej ako v záhrade. Veľa som tam od mamky aj odkukala. Viete ako je to zvyčajne s tou strednou... Staršia Adriana to hodila na mňa a mladšia Simoneta ešte nemohla..."
Čo Henrieta pri sporáku pochytila, zišlo sa jej aj vo vlastnej domácnosti. A do mamkinho zošita, plného všakovakých receptov, nazrie i dnes. Aj keď v tradícii ich zbierania sa už nepokračuje. "Niet času. Dnes je všetko aj v knihách," mnohé z receptov má Henrieta už v hlave. "Veľmi rada vypekám. Aj experimentujem, vždy sa snažím vymyslieť nejakú špecialitku." Doma na Kalvárii sa stále stará o päť hladných krkov. Pravda, keď jej to nabitý deň dovolí. "S dvojročnou dcérkou Ninou sa môžem spoľahnúť na mamku. V pohode ju nakŕmi, lebo papá všetko. Aj manžel má rád dobré jedlo, i keď pobyt v kuchyni považuje za stratený čas. Cez týždeň sám niekde zájde dobre sa najesť, sem-tam ideme aj spolu. Nie som proti takému riešeniu, lebo času máme naozaj málo."
Nájde sa aj priestor, aby ukázala obratnosť v kuchyni. "Rada pripravujem plnené mäská, čínske jedlá, ale aj obyčajnú pizzu. Samozrejme, nie z polotovaru. Keď sa robí doma, v peci, na drevenom uhlí, nemá chybu. V rebríčku u mňa vedie talianska kuchyňa, potom čínska, a tretia je naša. Bryndzové pirohy či halušky vítajú aj návštevu z Ameriky. Nie sú z nich paf, ale majú ich celkom radi. Halušky musia byť aj vtedy, keď príde tréner z Prahy. Tam som ich dokonca musela raz navariť na oslave pre tridsať ľudí."
Hortobádske palacinky
Suroviny: 300g kuracieho masä, cibuľa, paprika, soľ, 8 ks slaných palaciniek, /mlieko, múka, soľ, vajíčko/, 30g hladkej múky, 2 dl kyslej smotany. Príprava: mäso z perkeltu pomelieme, šťavu z neho zahustíme múkou a kyslou smotanou a povaríme. Pomleté maso zmiešame s niekoľkými lyžicami omáčky, naplníme palacinky a vložíme do misy na zapekanie. Palacinky polejeme omáčkou a zapečieme. Podávame s čerstvým šalátom.
Dobrú chuť!
mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári