Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 24. september, 2020 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Tip na recept

dnes od reprezentantky Slovenska v squashi Henriety LokšovejHaluškami nakŕmi trénera i návštevu z AmerikyZa svoj prvý kuchársky úspech považuje

dnes od reprezentantky Slovenska v squashi Henriety Lokšovej

Haluškami nakŕmi trénera i návštevu z Ameriky

Za svoj prvý kuchársky úspech považuje H. Lokšová tortu, ktorú celkom sama, asi v trinástich rokoch, upiekla pre krstného otca oslavujúceho narodeniny. "V rodinnom dome som vyrastala s dvoma sestrami. Bola to záhrada, domácnosť, ale aj šport. Museli sme mamičke pomáhať aj v kuchyni, kde som sa obšmietala radšej ako v záhrade. Veľa som tam od mamky aj odkukala. Viete ako je to zvyčajne s tou strednou... Staršia Adriana to hodila na mňa a mladšia Simoneta ešte nemohla..."

Skryť Vypnúť reklamu

Čo Henrieta pri sporáku pochytila, zišlo sa jej aj vo vlastnej domácnosti. A do mamkinho zošita, plného všakovakých receptov, nazrie i dnes. Aj keď v tradícii ich zbierania sa už nepokračuje. "Niet času. Dnes je všetko aj v knihách," mnohé z receptov má Henrieta už v hlave. "Veľmi rada vypekám. Aj experimentujem, vždy sa snažím vymyslieť nejakú špecialitku." Doma na Kalvárii sa stále stará o päť hladných krkov. Pravda, keď jej to nabitý deň dovolí. "S dvojročnou dcérkou Ninou sa môžem spoľahnúť na mamku. V pohode ju nakŕmi, lebo papá všetko. Aj manžel má rád dobré jedlo, i keď pobyt v kuchyni považuje za stratený čas. Cez týždeň sám niekde zájde dobre sa najesť, sem-tam ideme aj spolu. Nie som proti takému riešeniu, lebo času máme naozaj málo."

Skryť Vypnúť reklamu

Nájde sa aj priestor, aby ukázala obratnosť v kuchyni. "Rada pripravujem plnené mäská, čínske jedlá, ale aj obyčajnú pizzu. Samozrejme, nie z polotovaru. Keď sa robí doma, v peci, na drevenom uhlí, nemá chybu. V rebríčku u mňa vedie talianska kuchyňa, potom čínska, a tretia je naša. Bryndzové pirohy či halušky vítajú aj návštevu z Ameriky. Nie sú z nich paf, ale majú ich celkom radi. Halušky musia byť aj vtedy, keď príde tréner z Prahy. Tam som ich dokonca musela raz navariť na oslave pre tridsať ľudí."

Hortobádske palacinky

Suroviny: 300g kuracieho masä, cibuľa, paprika, soľ, 8 ks slaných palaciniek, /mlieko, múka, soľ, vajíčko/, 30g hladkej múky, 2 dl kyslej smotany. Príprava: mäso z perkeltu pomelieme, šťavu z neho zahustíme múkou a kyslou smotanou a povaríme. Pomleté maso zmiešame s niekoľkými lyžicami omáčky, naplníme palacinky a vložíme do misy na zapekanie. Palacinky polejeme omáčkou a zapečieme. Podávame s čerstvým šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

mat

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  2. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  3. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  4. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  5. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  6. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  7. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  8. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  9. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  2. Únava, Stres ? Nízke libido ? Riešenie je jednoduché!
  3. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  4. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  5. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  6. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  7. Kreatívne učenie
  8. Teraz je čas hýbať sa s VENU® SQ
  9. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  10. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 30 661
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 20 654
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 13 403
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 12 903
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 10 733
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 878
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 746
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 100
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 8 938
  10. Zatepľujete? Stavte na kvalitný materiál od expertného výrobcu 8 479
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Havran už nie je obvinený, otázka je prečo to tak trvalo

Ako je na tom sloboda slova na Slovensku?

Podcast Dobré Ráno.
Festival Azyl

Najlepší krátky film. Sledujte odovzdávanie cien festivalu Azyl

Medzinárodný online festival 1 a 5-minútových filmov.

Grafika fetivalu AZYL
Odberné miesto na nový koronavírus.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop