ročníka tradičnej Gastroshow v michalovskej Družbe pripravili študenti z východu republiky, Poľska a Maďarska. Ako bonus mohli diváci ochutnať "naživo" pripravené miešané nápoje, palacinky či desiatky slaných aj sladkých delikates, ktoré ako dekorácia zdobili vedľajšie stoly. Pod mottom "Hľadáme talenty" jedno z najefektnejších gastronomických podujatí v Zemplíne pripravila michalovská Združená stredná škola.
Hneď od vchodu na zvedavcov útočili plné stoly, prepracované do najmenších detailov - od celkového looku, cez dekorácie, tematicky vybrané stolovacie servisy, obrúsky, špeciálne poháre a množstvo drobností až po slávnostné menu. "Klasickú tému svadby sme sa snažili urobiť decente. Broskyňovú farbu sme vybrali, lebo je úprimná," vysvetlila M. Ondová z michalovskej "hotelovky". Priznala, že ešte ťažšie ako vymyslieť je zaobstarať všetko potrebné. "Táto nás vyšla asi na 10-tisíc korún, ktoré sme pozháňali od sponzorov. Trochu nás zaskočilo, že štedrejší boli na západe republiky. Doplnky a zákusky sme dali urobiť vo vlastnej réžii," doplnila ju spolutvorkyňa tabule M. Pavlová.
Poriadny rozruch v radoch návštevníkov aj konkurenčných tvorivých tímov spôsobila Vôňa ďalekého Orientu, ktorú pripravili Aneta Nováková a Natália Guľvášová. Nízky stôl, typický pre východné kultúry ihneď zaujal každého, stoličky nahradili vankúše, na stole boli hranaté taniere, špeciálne poháre a pravdaže, paličky. "Chceli sme niečo iné, tak sme urobili stôl a´la krajina Vychádzajúceho Slnka. Detaily sme dolaďovali pomocou internetu a časopisov," povedala Aneta. Väčší problém bol s menu - okrem krabích jarných roliek ste na jedálnom lístku mohli nájsť aj suki jaki a podobné "veci". "Ide o tenké plátky bravčového steaku s omáčkou so sherry, koreninami, aromatickými koreninami, cesnakom, medom, ľahkým bielym vínom, zahustenú zemiakovým škrobom. K tomu sa podáva zlatý ryžový vrštek s medom a karamelom," vysvetlila zanietene Natália. Nečudo, porota ich poriadne prevetrala aj z vedomostí...
Pre laika bolo takmer nemožné povedať, ktorá tabuľa bola najkrajšia - zrak prechádzal od štýlu Ľudovíta XIV. cez Čaro batiky, Kňazské rekolekcie, Štyri farby roka, Vo dvojici s Fantómom opery, Stretnutie znalcov kávy, Závan Stredozemného mora až po Vianoce na všetky možné spôsoby - zlaté, moderné, kráľovské či U babičky. V každom druhu ocenenia však mohla vyhrať len jediná. Cenu riaditeľa školy napokon získala michalovská Večera pri spoločnej poľovačke, humenské Čaro batiky si odnieslo cenu hotela, primátora najviac zaujali domáce Vianoce u babičky a rodičov trebišovské Kňazské rekolekcie. "Japonky" si vyslúžili cenu za tvorivosť, nápaditosť porota ocenila u Večere pri pohári vína a odbornosť pri Labuťom jazere z Trebišova, na ktorom "plávali" tri torty v tvare týchto ušľachtilých vtákov. Hlavná aktérka "poľovačkového" nápadu Lucia Barančová môže byť spokojná - kreácie jej tímu( apropó, čisto ženského) vyrazili dych každému. Ako priznala, k poľovačkám nemá ďaleko - jej otec je vášnivý poľovník a ona sama si na budúci rok plánuje urobiť skúšky. Pôvod rekvizít, začínajúcich kŕmidlom až po trofeje a vedľajšej tabule, prehýbajúcej sa pod množstvom špecialít vrátane plnenej kačky, bažanta či lesných vtákov, však neprezradila: "Zo všetkých možných miest, budem to musieť vrátiť." A čo chystá na budúce? "Nápady sú - mňa máta Silvester vo dvojici."
Čerešničkou na torte dvojdňového podujatia bol večerný program, kde okrem mažoretiek defilovali modelky, spievalo sa v piatich jazykoch, exhibične sa miešali nápoje a bodku za všetkým dali michalovskí Superstars...Jeden by po odchode z tohto miesta pochyboval, že by sa dalo vymyslieť aj o rok niečo nové... "Určite áno, uvidíte," smeje sa riaditeľ školy Miroslav Sivý. Ak chcete vidieť dôkaz, určite príďte na 16. ročník Gastroshow.
Autor: LYVA
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári