od prednostu Miestneho úradu MČ Nad jazerom Jaroslava Senčáka
Keď vyrazilo tesnenie na hrnci, fazuľu zbieral zo stien kuchyne
Prednosta Miestneho úradu MČ Nad jazerom Jaroslav Senčák tvrdí, že jeho vzťah k vareniu je vysoko pozitívny. Nerobí mu problém niečo ukuchtiť. Vyvára pre seba, občas aj pre vnuka. "Pri sporáku som doma, nebojím sa pustiť ani do hovädzej polievky a bravčového rezňa. Občas pri príprave siahnem i po ´exotike´, teda jedlách zo zahraničných kuchýň. Vtedy sa pre istotu snažím postupovať podľa receptov. Pri jedlách, ktoré varím bežne, sa do kuchárskych kníh pozerať nemusím."
Hovorí sa, že aj dobrý tesár sa utne. U J. Senčáka síce ešte nehorelo, ale už aj jemu sa prihodila nepríjemná príhoda - rachlo mu tesnenie na tlakovom hrnci. Varil vtedy fazuľu a chcel ju mať čo najskôr hotovú. Aj ju mal, len ju musel zozbierať zo stien. "Všetko sa stane. Ešte dobre, že vtedy nebuchol celý hrniec, len tesnenie. Inak by to určite skončilo horšie ako fazuľou prilepenou na stenách kuchyne," zažartoval si na svoj účet. Prednosta o sebe tvrdí, že nie je tým typom muža v kuchyni, ktorý, keď skončí varenie, ostane po ňom hotová spúšť. "Po mne nenájdete v dreze ani jednu špinavú lyžičku. Čo použijem, priebežne umyjem, žiadna upratovacia čata nemusí teda v kuchyni nastúpiť," dodal J. Senčák. I keď nie je extra milovníkom zeleninových jedál, recept, ktorý ponúka, ho zaujal a tvrdí, že výsledný efekt je naozaj dobrý.
Baklažánová torta
Suroviny: 2 baklažány, 3/4 kg paradajok, trojobal (múka, vajce, strúhanka), olej, tvaroh, hlávka cesnaku, oregáno, syr, soľ. Postup: Baklažány ošúpeme, porežeme na asi 3-milimetrové plátky, posolíme a necháme postáť, aby z nich vyšla horkosť. Opláchneme vodou, znovu trošku osolíme a obalíme v trojobale. Vypražíme v oleji ako rezne a necháme vychladnúť. Paradajky zvrchu trošku narežeme, aby sa dali ošúpať a dáme do vriacej vody. Potom ich narežeme na kolieska. Do vymastenej a strúhankou posypanej tortovej formy položíme na spodok baklažánové rezne. Na ne vrstvu paradajok, roztlačený cesnak a štipku oregána. Na paradajky položíme hrudkový tvaroh. Vrstvy 3-krát opakujeme, ale vtedy sú paradajky bez cesnaku a oregána. Na poslednú vrstvu paradajok nedáme tvaroh, ale strúhaný syr. Na 20 minút dáme zapiecť do rúry.
Dobrú chuť!
lia
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári