siahnu po dozretých citrusoch, aby ochutnali, či sú naozaj také dobré ako zo zelovocu. Vedia, že sa to nesmie, upozorňujú ich na to, že sú chemicky ošetrené, ale zakázané ovocie predsa najlepšie chutí. Aj za cenu, že ich pri oberačke pristihnú alebo im nebude najlepšie.
Takže už vieme, že časť úrody skonzumujú milovníci prírody, ktorí sa nesústreďujú len na obdivovanie exotických rastlín. Niektorí si ich odnášajú ako suvenír aj domov. S tým sa asi veľa urobiť nedá. Tých, ktorí majú väčšiu úctu k práci botanikov a pestovateľov, uspokojí možno aj odpoveď, že plody sú naozaj chutné. Ba ešte chutnejšie, ako z obchodu. Dozrievajú totiž na svojej domovskej rastline až do konca i keď nie v krajine svojho pôvodu. Dovezené ovocie sa oberá ešte nedozreté a špeciálne sa ošetruje, balí a skladuje, aby nezhnilo a vydržalo dlhú cestu ku konzumentovi.
To, čo zostane na stromoch, nekončí v taškách pracovníkov záhrady, ako by si mohol niekto myslieť. Nie sú teda predávkovaní vitamínmi. Plody sa používajú ako prísady do pestovateľských roztokov. A keď ešte niečo zostane, sú to prémie pre tých, čo sa o ne starajú, ošetrujú a polievajú. Na Vianoce im nadelia po jednom, dvoch banánoch ako kompenzáciu za nízke platy. Tie nerastú. Takže sú to vlastne vianočné odmeny. Keď dostanú chuť na ovocie, musia sa rovnako postaviť v obchode do radu, aj keď im vitamíny visia denne rovno nad hlavou alebo pred nosom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári