Hadinu treba variť aspoň 20 minút
S príchodom jesene sa už akosi automaticky zapĺňajú čakárne lekárov chorými na chrípku. Aj preto lekár Košického samosprávneho kraja (KSK), krajská odborníčka pre všeobecné lekárstvo a krajská odborníčka pre epidemiológiu žiadajú všetkých praktických lekárov KSK pre dospelých, aby zabezpečili očkovanie proti chrípke a pneumokokovým infekciám. Očkovanie proti pneumokokovým infekciám, ako zdôraznil vedúci odboru zdravotníctva Košického samosprávneho kraja MUDr. Igor Jutka, sa má uskutočniť v súlade s platnou legislatívou SR u ľudí nad 60 rokov a starších. "A tiež u tých, čo majú viac ako 2 roky a sú dispenzarizovaní pre chronické ochorenia dýchacích ciest, srdcovocievneho aparátu či s metabolickými renálnymi a imunitnými poruchami." Toto očkovanie sa podľa I. Jutku doporučuje aplikovať súčasne s očkovaním proti chrípke. Očkovacie látky proti chrípke a pneumokokom by sa mali predpísať na jednom recepte, pričom sú všetky očkovacie vakcíny plne hradené zo zdravotného poistenia. A nepodliehajú ani 20-korunovému poplatku.
Slovensko má momentálne, i keď sa zatiaľ u nás nevyskytol žiaden prípad, strach aj z vtáčej chrípky. Je to vírusové ochorenie, ktoré šíri divokožijúce vtáctvo. Ohrozuje hlavne vtáčie chovy a hydinu. Na ľudí sa prenáša výnimočne. Príznakmi ochorenia sú teplota 38 stupňov Celzia a viac, kašeľ, bolesti hrdla, dýchavica, bolesti hlavy a oslabenie organizmu.
"Najúčinnejším spôsobom prevencie tak proti vtáčej, ako aj klasickej chrípke, je očkovanie," tvrdí I. Jutka. "Nemožno ho chápať ako liek, ale určite je to účinný prostriedok na zvýšenie odolnosti organizmu. Slovensko má na tento rok zabezpečený nákup 610 tisíc dávok vakcín, no ak bude potrebné, vedia sa podľa ministerstva zdravotníctva získať aj ďalšie." Ak sa vyskytnú prípady chrípky, najvhodnejšie sú antiviretiká. Pokiaľ sa pridruží aj nejaké ďalšie mikrobiálne ochorenie, treba siahnuť i po antibiotikách.
"A ešte praktická rada - netreba robiť paniku. Najmä nie z vtáčej chrípky. Pokiaľ sa z hydiny pripravované jedlá, vrátane vajec a krvi, dobre uvaria, (variť treba pri najmenej 70 stupňoch Celzia a minimálne 20 minút), vírus sa likviduje. A tiež si nezabudnime dostatočne umývať ruky," zdôraznil MUDr. Igor Jutka.
lia
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári