Riaditeľ TEHO Ing. Z. Bartoš rád varí v prírode
Obľubuje fánky plnené džemom z lupienkov ruží
Riaditeľ Tepelného hospodárstva s.r.o., Ing. Zoltán Bartoš sa považuje za príležitostného kuchára, ktorý rád varí a úplne najviac ho to baví v prírode. "Keď je príležitosť, tak sa vyžívam v pečení mäsa na rošte. Neviem si predstaviť variť rutinne, každý deň. Kuchárskemu umeniu som sa učil postupne, viem uvariť všetko, ale neviem piecť sladkosti a ani varenie polievok ma neoslovilo okrem ´halászlé´," hovorí.
Varenie odpozoroval od mamky, keď ako študent začal experimentovať so svojim prvým jedlom - zemiakovými plackami. Aj ďalšie jedlá odpozoroval, ale tentoraz od svojej manželky. V jeho domácnosti nechýba veľká mraznička a v nej mäso a ryby. Pretože najradšej má mäsové jedlá a keď sú ešte v pikantnom prevedení, nechýba mu k šťastiu nič viac... Zdravá kuchyňa ho neoslovila, prednosť majú jednoznačne nezdravé domáce jedlá. "Však to aj na mne vidno", smeje sa. "Veľmi mi chutia aj ryby. Neviem prísť na chuť jedlám, ktoré sú ´veľmi zdravé´, aj keď v poslednom čase mi začala chutiť aj zelenina."
Riaditeľ má rád aj sladké. "Zo zákuskov mi veľmi chutia tzv. ´pončky´, sú to poľské fánky z kysnutého cesta plnené džemom z ruží. Tento džem je špeciálne robený z lupienkov špeciálnych ruží." Potešenie mu robí, keď môže pohostiť svojich rodinných kamarátov, vlastnoručne uvarenými jedlami. Pri ich tvorení udržiava v kuchyni poriadok, aby mal lepší prehľad o ingredienciách na kuchynskom pulte. A nemá problém po sebe poumývať riad.
Džuveč
Ptrebujeme: 70 dkg mletého pliecka, hrnček ryže, cca 0,5 dcl oleja (na spodok nádoby), cca 70 dkg papriky (nakrájať na krúžky), cca 80 dkg paradajok (nakrájať na krúžky), soľ, čierne korenie, zemiaky pokrájané na plátky na zakrytie povrchu jedla, 3-4 cibule nakrájanej na plátky. Postup: Na spodok nádoby nalejeme olej, navrstvíme paradajky, papriky, ryžu, mleté mäso, cibuľu, okoreníme a postupne pridávame ďalšie vrstvy. Na vrch poukladáme plátky zemiakov a posolíme. Nakoniec podlejeme trochou vody. Jedlo pripravujeme v smaltovanom hrubostennom riade. Prikryjeme a dáme piecť do rúry asi na 40 minút. Môžeme servírovať aj s opekanými baklažánmi.
Dobrú chuť!
boa
Autor: Korzovanie košickými ulicami
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári