novom tisícročí. Koordinátorom projektu je Francúzsko a ďalšími riešiteľmi okrem Slovenska sú Grécko, Taliansko, Portugalsko a Francúzsko.
O čo vlastne v tomto projekte ide, nám vysvetlila MVDr. Andrea Lauková: "V súčasnosti stále viac vzrastajú požiadavky konzumentov na kvalitné a zdravé potraviny. Dôležitá je aj trvanlivosť pri zachovaní kvality. Väčšina výrobcov sa to snaží dosiahnuť prostredníctvom prírodných látok. Takéto látky môžu byť i probiotické baktérie, ktoré sa už úspešne využívajú vo výrobkoch mliekarenského priemyslu. Využitie probiotických baktérií v mäsových výrobkoch je zatiaľ vo fáze testovania. Nám sa podarilo vytvoriť probiotickú baktériu Staphylococcus xylosus, ktorá spĺňa všetky kritériá, čiže zvyšuje imunitu človeka, zlepšuje tráviace procesy a predlžuje trvanlivosť mäsových výrobkov."
Táto baktéria môže byť využitá ako bioaditívum v tradičných mäsových výrobkoch najmä v podmienkach malovýroby na podporu menších prevádzok.
(em)
Autor: em
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári