V rodine funguje ako mäsový chirurg
"Som typ sviatočného nedeľného kuchára," takto hodnotí svoju prácu v kuchyni poslanec MZ Milan Béreš. "Ako návod používam kuchárske knižky. Recepty si potom zvyknem dotvárať podľa svojej chuti. Najradšej varím špeciálne recepty. Som experimentátor tak ako väčšina mužov, ktorí doma varia. Ženy totiž varia častejšie, preto varenie berú ako povinnosť." Možno práve preto mu navariť obed trvá štyri hodiny a jeho manželke len jednu.
Jeho pravidelnou činnosťou v kuchyni je úprava mäsa. Keďže neznáša ani štipku mastného na rezni, stará sa aby mäsko išlo do hrnca dokonale čisté, "Fungujem v rodine ako mäsový chirurg. Odstraňujem na ňom všetko s čím mám problém: masnotu i blany, potom ho nakrájam," hovorí poslanec, ktorý má v tejto oblasti určite veľkú prax, keďže pracuje ako stomatochirurg. Najhorší zážitok s "pitvaním" mäsa zažil pri diviakovi. "Kilo a pol mäsa som porcoval dve a pol hodiny. Pri mojom systéme z neho nakoniec zostalo iba 900 g mäsa."
Najradšej varí to, čo mu najviac chutí, ryby. Vie si pochutnať na pstruhovi a lososovi, nemá rád kaprov, pretože majú veľa tuku. Obľubuje tradičnú slovenskú kuchyňu. Nerád pripravuje jedlá ktoré mu nechutia. To je paradajková omáčka, špenátový a tekvicový prívarok. Snaží sa variť zdravo, veľa zeleniny, sójové mäso, menej tuku a keď už, tak na olivovom oleji.
Grilovaný pstruh na rošte
Potrebujeme: 2 pstruhy (môže byť aj losos), čierne korenie, provensálske korenie, citrón. Na omáčku: 150 g šampiňónov, 50 g Nivy, 2 dcl smotany na varenie, 30 g masla, soľ, oregáno, citrón. Postup: Umyté pstruhy osolíme, posypeme čiernym korením, vnútrajšok provensálskym korením a pokvapkáme citrónom. V rúre grilujeme každú stranu ryby 15 minút, za celú túto dobu ich priebežne potierame rozpusteným maslom. Hotové ich vykostíme a pokvapkáme citrónom. Omáčka: Na masle podusíme šampiňóny pokrájané na štvrťky, zalejeme smotanou a pridáme postrúhanú Nivu, soľ a oregáno. Na miernom ohni povaríme a dochutíme citrónovou šťavou. Ryby podávame s omáčkou a hranolkami.
Dobrú chuť.
boa
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári