na úkor hydiny. V súvislosti s vtáčou chrípkou, ktorá už dorazila do Rumunska a Grécka, sa podľa niektorých správ situácia opakuje. Tentoraz ale v opačnom garde. Ľudia vraj vo zvýšenej miere nakupujú hovädzie či bravčové mäso a hydina ostáva na pultoch takmer bez povšimnutia. Či sú tieto informácie pravdivé, sme zisťovali vo viacerých košických predajniach.
Vedúca potravín na Alvinczyho ulici, kde predávajú i mäso, nám odkázala po predavačke, že sa k danej téme vyjadrovať nebude.
Zhovorčivejšia bola zástupkyňa vedúcej mäsny pri OC Merkúr. "Mali sme tu dnes (rozumej včera - pozn. red.) zákazníčku, ktorá sa bála kúpiť kuracinu a dala prednosť hovädzine. Naozaj je to tak, že ľudia kupujú menej hydiny ako predtým," povedala nám Zuzana. "Pritom sa nemajú čoho obávať, lebo dodávané mäso je prísne kontrolované. Zatiaľ objednávame také isté množstvá ako pred výskytom vtáčej chrípky. Čas ukáže, či to budeme musieť zmeniť."
Majiteľ mäsny Bálint Ján a spol. v OC Branisko zatiaľ problémy s predajom hydiny nemá.
"Zákazníci to berú s úsmevom, na odbyt ide dobre chladená i mrazená hydina," uviedol J. Bálint. "Vysvetľujem ľuďom, že to, čo už raz bolo zabité, nemôže byť nakazené."
Ťažkosti nemajú ani v predajni Mäso-údeniny Barány Vojtech v Šaci. Podľa predavačky ľuďom asi ešte nedošlo, čo sa vo svete robí a hydinu kupujú.
"My predávame iba slovenské hydinové výrobky, nepozorujeme, že ich ľudia kupujú menej," reagovala na našu otázku, ako to vyzerá s predajom kuraciny u nich, zástupkyňa vedúcej predajne Erik na Dominikánskom námestí Mária Bérešová. "Možno to neskôr bude také isté ako s predajom hovädziny pri BSE, ale teraz fungujeme normálne."
Ako nám povedali v mäsiarstve v OD Dargov na Štúrovej a ďalších košických predajniach, ľudia síce pozorne kontrolujú, odkiaľ hydinové výrobky pochádzajú, ale nepodliehajú panike a okrem výnimiek kurčatá či sliepky kupujú.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári