otvorili Týždeň českej kuchyne. Toho roku sa k nemu pripojilo osem reštaurácií v centre mesta.
Na koštovku českých špecialít okrem starostov niektorých mestských častí prišli aj členovia kapely Čechomor, ktorá večer koncertovala vo vypredanej starej športovej hale.
A tí sú priam naslovovzatí gurmáni. Karel Holas a Franišek Černý dorazili k stolu ako poslední, keďže sa dostali pred tunelom Branisko do zápchy, ktorú spôsobila havária. Čechomor je na slovenskom turné už niekoľko dní. Košický koncert nasledoval po Spišskej Novej Vsi.
Ako prezradili členovia kapely, miestnu kuchyňu ochutnávajú celkom radi.
"Na Slovenskú si dávame halušky na všetky spôsoby. Pretože také niečo u nás nemáme. Chutia nám na slano či na kyslo," prezradil Michal Pavlík.
A čo sa týka českých jedál, väčšina členov Čechomoru miluje sviečkovú. V Plzeňskej hospodě si však pochutnávali na klasickom "knedlo-vepřo-zelí".
"Sviečková je naša klasika, na ktorú nedáme dopustiť. Keď sme cestovali po USA, tak sme si všade dopriali miestne špeciality, ale potom sme mali deficit na sviečkovú. Tak sme veľmi radi navštívili českú reštauráciu, kde nám sviečkovú naservírovali," doplnil Michal Pavlík.
"Ale to, že robia dobrú sviečkovú, si mysleli oni. My sme ich vyviedli z omylu. Povedali sme im, že by sa mali na chvíľu vrátiť späť do Čiech, aby videli, ako sa robí dobrá sviečková. A čo si musím dať na Slovensku? No predsa korbáčiky," skočil mu do reči Karel Holas.
"Je to tu u vás vždy veľmi náročné, takže si treba poriadne pomastiť žalúdok. Ale čo si dáme zakaždým poctivo, je vaša kapustnica. Všetko sa to ňou vykompenzuje. A potom ešte halušky s bryndzou a zákys. A fakt potom už nič nehrozí," smeje sa František Černý.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári